10. poklon srpske fondacije

Turska: U Izmiru će biti postavljena bista Nikole Tesle

Ova ideja se izrodila sasvim slučajno, u maju 2015. godine, kada je Komora inženjera i tehničara Izmira organizovala simpozijum pod nazivom Nikola Tesla - Pionir Električne Energije
Vesti
07:14h Autor:
Turska: U Izmiru će biti postavljena bista Nikole Tesle
Foto: Wikipedia / BokicaK, Spomenik Nikoli Tesli U Novom Sadu

Bista Nikole Tesle, čiji je autor akademski vajar Bojan Mikulić biće uskoro postavljena u Izmiru, u parku koji se nalazi u sklopu Ekonomskog univerziteta, prenosi NationalGeographic.rs.

Poslednje pismo Nikole Tesle majci: Moli za izgubljenu dušu svog neukog sina!

Nikola Lončar iz Tesline Naučne Fondacije (u Filаdelfiji) predaće Teslinu bistu Generalnom konzulu Republike Srbije u Istanbulu gospodinu Zoranu Markoviću, koji je preuzeo na sebe dalju organizaciju. Rektor Univerziteta u Izmiru sa zadovoljstvom je prihvatio ovaj poklon, a organzatori se nadaju da će i rektor Beogradskog univerziteta prisustvovati ovom događaju.

Trening Nikole Tesle: Kako je podmlađivao telo!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ova ideja se izrodila sasvim slučajno, u maju 2015. godine, kada je Komora inženjera i tehničara Izmira organizovala simpozijum pod nazivom “Nikola Tesla - Pionir Električne Energije”, na kome je prisustvovalo preko 1200 ljudi. Veliki broj novinara je pratio ovaj događaj, a direktan prenos sa simpozijuma su gledali preko interneta obožavaoci Teslinog lika i dela širom sveta.

Nа simpozijumu su između ostalih govorili: direktor Muzejа Nikole Tesle iz Beogrаdа dr inž. Brаnimir Jovаnović, predsednik Tesline Naučne Fondacije Nikolа Lončаr i predsednik Komore elektroinženjerа Husein Ješil iz Izmira, koji su veoma nadahnuto predstavili život i rаd Nikole Tesle.

Nikola Tesla upozorio još pre 100 godina: Tri najveće ljudske zablude upropastiće svet!

“Tesla je inspiracija! Omladina i studenti u Turskoj bili su veoma otvoreni i zainteresovani za nova saznanja. Moram da priznam - nismo imali u planu da poklonimo Teslinu bistu. Ali bili smo toliko ganuti pažnjom i interesovanjem za Teslu i njegov rad da smo poželeli da Teslina bista ostane tu i za pokolenja koja dolaze. Od jeseni, kada počne nova školska godina, Teslina bista krasiće park Univerziteta.

Ovo je deseta Teslina bista koju je naša Fondacija darovala“, rekao je Nikola Lončar iz Tesline Naučne Fondacije iz Filаdelfije (SAD).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs