Vesti

U sredu u podne sve staje: Sva zvona SPC zvoniće za žrtve Oluje!

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba Aleksandar Vulin rekao je je obeležavanje Oluje način da Srbija civilizovano i ljudski kaže koliko pati
Vesti
10:38h Autor:
U sredu u podne sve staje: Sva zvona SPC zvoniće za žrtve Oluje!
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Ne postoji cilj niti ideologija zbog koje će Srbija i u narednim godinama odustati od obeležavanja "Oluje", a obaveza Srbije je da precizno uredi spiskove ubijenih i nestalih, izjavio je danas predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba Aleksandar Vulin.Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se predugo čekalo na to da Srbija obeleži Dan sećanja na stradanje i progon Srba i dodao da još nema preciznih spiskova koliko je ljudi stradalo.

Saopštenje UN-a: Do 2050. godine na Zemlji blizu 10 milijardi ljudi!On je napomenuo da se govori o broju od oko 2.000 ubijenih i nestalih i ističe da je obaveza Srbije da precizno uredi spiskove sa imenima tih ljudi. Vulin je ukazao da je obeležavanje "Oluje" način da Srbija civilizovano i ljudski kaže koliko pati.

Foto: Kurir/Nemanja Pančić
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

"Sva zvona srpske pravoslavne crkve čuće se u istom trenutku. Molim sve da se zaustave u 12 sati kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsete na one koji su bili pre nas i na one koji su stradali. Mi imamo za čime da žalimo", kaže Vulin.

Vulin je ukazao da će biti izmenjeni svi neophodni zakoni kako bi se i narednih godina 5. avgust obeležavao kao Dan žalosti i dodao da nema te ideologije ili tog cilja zbog koga će Srbija prestati da obeležava Dan sećanja na stradale i nestale.

Preminuo sin Franca Bekenbauera: Velika tragedija fudbalske legende!

Foto: Kurir/Nemanja Pančić
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Komentarišući odluku Sarajeva da zabrani odavanje počasti žrtvama, Vulin je naglasio kako je to velika sramota za vlast u BiH, jer je, kako podseća, Sarajevo uvek pozivalo svet na solidarnost sa njenim žrtvama."A sada ispada da u tom istom Sarajevu Srbi nemaju pravu na parče kaldrme da se skupe i da kažu kako im je teško što im je 250.000 sunarodnika proterano", smatra Vulin.

Govoreći o Vojnoj paradi u Zagrebu, Vulin je rekao da odustanak zemalja NATO-a od parade jeste velika pobeda Srbije i veliki događaj koji pokazuje da je prvi put pokazala kako je diplomatskom inicijativom spremna da menja stvari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs