Veliki porast u odnosu na 2014. godinu

Testiranje dalo strašne rezultate: U Srbiji sve više osoba zaraženih HIV-om!

Testiranje je uradjeno od 20. do 27. novembra 2015. godine pod sloganom "Hoću da znam! Testiraj, leči, spreči", u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV
Vesti
00:36h Autor:
Testiranje dalo strašne rezultate: U Srbiji sve više osoba zaraženih HIV-om!
Foto: Thinkstock

Testiranjem na HIV otkriveno je 178 obolelih od tog virusa u Srbiji, što je najviše od 1987. godine, rečeno je danas prilikom predstavljanja rezultata testiranja.

Testiranje je uradjeno od 20. do 27. novembra 2015. godine pod sloganom "Hoću da znam! Testiraj, leči, spreči", u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV.

Broj osoba u Srbiji kod kojih je otkrivena HIV infekcija veći je za 37 odsto nego u 2014. godini.

Direktor Instituta "Milan Jovanović Batut", Dragan Ilić rekao je da su većinu osoba, kod kojih je dijagnostifikovan HIV, činili muškarci njih 173, a u više od trećine svih slučajeva bili su mladi uzrasta od 15-29 godina.

Prema njegovim rečima, već broj novootkrivenih osoba koje imaju HIV rezultat je kampanje o važnosti testiranja, jer, kako je istakao, jedna od tri osobe, među 3.000 onih koje u Srbiji žive sa HiV-om, ne zna da je inficirana.

"Akcija savetovanja i testiranja obavljena je u 32 grada u Srbiji i tokom nje je testirano 1.071 ljudi", rekao je Ilić. On je ukazao da većina inficiranih otkrije dijagnozu u poodmaklom stadijumu bolesti, kada je i lošiji odgovor na terapiju, zbog čega je najvažnije da se testiranje uradi na vreme i što pre počne sa terapijom.

Zbog ove biljke 30 godina uspeva da živi sa HIV-om: Preporod za imunitet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs