Poražavajuće

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze: U Srbiji bolest nije iskorenjena!

Zbog nemogućnosti ranog dijagnostikovanja i lečenja, od ove bolesti oboljevaju beskućnici, socijalno ugroženi i nezaposleni
Vesti
12:02h Autor:
Svetski dan borbe protiv tuberkuloze: U Srbiji bolest nije iskorenjena!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Srbiji tuberkuloza nije iskorenjena, broj obolelih opada, a podaci pokazuju da se ta bolest, koja je poznata kao bolest siromašnih i nerazvijenih zemalja, u većem broju javlja kod korisnika narodne kuhinje, ocenjeno je danas u Crvenom krstu u Požarevcu povodom svetskog Dana borbe protiv tuberkuloze.

Načelnica Antituberkuloznog dispanzera Zorica Slavković je u predavanju o tuberkulozi rekla da zbog nemogućnosti ranog dijagnostikovanja i lečenja od te bolesti oboljevaju beskućnici, socijalno ugroženi i nezaposleni.

Direktor Medicinske škole Dragan Novičić rekao je da se u drugoj polovini 20. veka smatralo da će tuberkuloza biti iskorenjena, ali da ipak oko 10 miliona ljudi godišnje oboli od ove bolesti u svetu, dok dva miliona umre.

Sekretar Crvenog krsta Požarevac Saša Obradović rekao je da je njegova organizacija 2010. godine, u saradnji s Ministarstvom zdravlja, pokrenula projekat "Aktivno traganje za tuberkulozom", prvenstveno među korisnicima narodnih kuhinja.

"Mi smo za tih pet godina radili anketu sa svim korisnicima narodne kuhinje i tamo gde je bilo indicija, upućivali smo korisnike u ATD na pregled i lečenje", rekao je Obradović.

Svetski Dan borbe protiv tuberkuloze, prema kalendaru Svetske zdravstvene organizacije, obeležava se 24. marta, na dan kada je 1882. godine Robert Koh otkrio bacil TBC.

Dejan (2) se bori za život: Prevremeno rođen sa srcem na desnoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs