Festival na Krimu

Srpski film dobitnik Zlatnog viteza: Zatvorska molitva, priča o ljudima, veri i pokajanju!

Kratki dokumentarni srpski film "Zatvorska molitva", u produkciji Adrija medija grupe, reditelja Miljana Gogića, dobitnik je Zlatnog viteza na 25. međunarodnom festivalu na Krimu
Vesti
05:58h Autor:
Srpski film dobitnik Zlatnog viteza: Zatvorska molitva, priča o ljudima, veri i pokajanju!
Foto: You Tube / Printscreen / Kurir

Zatvorska molitva je nesvakidašnja priča iz zatvora u Nišu. Priča o osuđenicima koji su gotovo tri godine predano radili na obnovi zatvorske crkve, koju je još 1934. godine podigao kralj Aleksandar I Karađorđević. Ovo je priča o ljudima, veri i pokajanju.

Posle Drugog svetskog rata crkva u niškom zatvorskom kompleksu decenijama je služila za sve, osim za ono za šta je predodređena. Čak je jedno vreme u njoj bila smeštena i kuhinja. Pre tri godine počinje neverovatna akcija: osuđenici, strip-crtači, tatu majstori obnovili su crkvu i oslikali freske na njenim zidovima, uz "svoje molitve i tihu borbu", kako vole da kažu.

Novi život crkvi dale su ruke više od 400 osuđenika, od kojih mnogi nisu bili pravoslavne veroispovesti.Lica ljudi surovih životnih priča i pokajanje koje osećaju kad srpski patrijarh Irinej osveštava njihovu skoro završenu bogomolju govori više od reči.

Foto: Adria media group
Foto: Adria media group

Naš prvi kratkometražni dokumentarni film traje 19 minuta, a potpisuju ga: reditelj, scenarista i producent Miljan Gogić; snimatelji Antonije Vulović i Vladimir Žujko; organizator i urednik Anđela Popović. Montažu filma uradio je Branko Maksimović, a postprodukciju slike Ivan Tanasković. Muzikom su film obogatili Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić. Postprodukciju zvuka uradio je Branko Topalović.

PROIZVODNJA: Adria Media Group (2016)

Scenario i režija: Miljan Gogić Snimatelji: Antonije Vulović i Vladimir ŽujkoOrganizator i urednik: Anđela PopovićMontaža: Branko MaksimovićPostprodukcija slike: Ivan TanaskovićMuzika: Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš PunišićPostprodukcija zvuka: Branko Topalović

Foto: Kurir / Dragan Kadić
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Na festivalu su prikazani filmovi iz 20 zemalja. Ostale nagrade dobili su, kako saopštava Film i ton iz Beograda, koji je suorganizator festivala: Dugometraži dokumentarni film: Zlatni vitez za film Denisa Bojića "Djeca" (Republika Srpska), Snježana Brezo je dobila nagradu "Aleksandar Sideljnikov", za najbolju režiju za film "Dah života". (Republika Srpska).

Bronzani vitez dobio je film Gorana Radovanovica "Enklava", u kategoriji igranih filmova. Nebojša Glogovac je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu drugog plana u filmu "Enklava". Diplomu "Zlatni vitez", dobio je animirani film "Jednom u Podunavlju" Miroslava Jelića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs