Ponos

Srednjoškolac iz Srbije proglašen za najboljeg mladog naučnika na svetu!

Posle doktorskih studija voleo bih da se vratim u Srbiju i da ovde nastavim da se bavim naukom, rekao je Đorđe
Vesti
17:24h Autor:
Srednjoškolac iz Srbije proglašen za najboljeg mladog naučnika na svetu!
Foto: Printscreen/ Youtube/ N1

Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine nagradila je osamnaestogodišnjeg Đorđa Ogrizovića za jedinstveni pronalazak koji je već dobio zlatnu medalju na 29. Svetskom prvenstvu mladih naučnika u Rumuniji.

Mladić iz Srbije nazrađen je za projekat prečišćavanja vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije. On je naveo da je cilj celog procesa efikasnija i praktičnija metoda prečišćavanja vode od dosadašnjih.

Zahvalan je porodici i mentorima na ovom uspehu, i ističe da je ovo važna tema za medije.

"Voleo bih da o ovome čuju deca koja bi želela da se bave naukom i da znaju da su drugi naučnici i profesori uvek spremni da im pomognu. Mislim da bi mnogo pomoglo kada bi pristup nauci bio bolji i kada bi se organizacije kao što su Regionalni centar za talente i Petnica više pominjale u medijima", kaže Đorđe.

Ovaj srednjoškolac iza sebe već ima pozamašnu karijeru u nauci. Samo tokom trećeg razreda srednje škole osvojio je dve prve nagrade na državnim takmičenjima kao i svoje prvo zlato iz oblasti životne sredine na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika.

Trenutno je učenik Treće beogradske gimnazije, a osnovne studije želi da nastavi u Srbiji, dok master i doktorske planira da pohađa negde u inostranstvu.

"Posle doktorskih studija voleo bih da se vratim u Srbiju i da ovde nastavim da se bavim naukom. Kad budem dosta stariji želeo bih da ja budem taj koji će pomagati mladim naučnicima u Srbiji", rekao je on.

Zoran Samardžić (19) napravio hidrocentralu kako bi njegova baka imala struju! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs