Borba za rodnu ravnopravnost

Srbija: Poslodavac više neće imati pravo da postavlja ženama pitanje o planiranju porodice

Uvedeno je i rodno senzitivno budžetiranje, a najavljeno donošenje podzakonskih akata kojima će se žene staviti u ravnopravan položaj sa muškarcima
Vesti
13:02h Autor:
Srbija: Poslodavac više neće imati pravo da postavlja ženama pitanje o planiranju porodice
Foto: Shutterstock

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da se stvara sistem koji štiti žene, kao i da je vlada izdigla pitanje ravnopravnosti na najviši nivo.

Mihajlović je rekla da će, na primer, podzakonskim aktima biti određeno da poslodavac na razgovoru za posao nema pravo da postavlja pitanja o planiranju porodice.

Ona je istakla da je uvedeno rodno senzitivno budžetiranje, najavila donošenje podzakonskih akata kojima će se žene staviti u ravnopravan položaj sa muškarcima, kao i da će danas biti predstavljena Strategija o rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlović je na RTS-u rekla da će se svakog meseca obaveštavati javnost o tome šta je učinjeno po tom pitanju. Ona podseća da je vlada formirala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, čime se prvi put tim pitanjima u Srbiji bavi sa tako visoke državne pozicije.

Kad kažeš Srbija: Ovo je prva asocijacija Njujorčana!

"Ni u jednoj državi to nije na tako visokom nivou, ali tamo ima sistem koji funkcioniše", rekla je Mihajlović i dodala da se u Srbiji na tome radi.

Kada je reč o rodnom budžetiranju, vodi se računa o potrebama i žena i muškaraca u trošenju novca Mihajlović poručuje i da je potrebno svi zajedno da radimo na tome, pri čemu je posebno važna uloga medija i nevladinih organizacija. Cilj je, kako kaže, da žene budu ravnopravno uključene i u društveni i politički život.

"Sve zajedno je prioritet i jeste posao vlade da stvori jednake uslove za sve. Kada hoćemo da sistem funkcioniše moramo mnogo više da pričamo o tome. Polovina populacije su žene, a 35 odsto njih je zaposleno, dok radno mesto ima 50 odsto muškaraca", ističe Mihajlović. Ona je poručila da moramo više da govorimo o tom problemu.

Prema istraživanju Udruženja poslovnih žena, čak 80 odsto žena smatra da nisu ravnopravne sa svojim muškim kolegama. Statistika, takođe, pokazuje da za isti posao žene zaraduju 39 odsto manje nego muškarci.

Svetski ekonomski forum procenio: Plate muškaraca i žena biće jednake za 118 godina!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs