kazne su paprene

Spisak poslova koje deca u Srbiji više nikad ne smeju da rade: Čak ni kao pomoć roditeljima

Uredba o utvrđivanju opasnog rada za decu stupila je na snagu 7. juna 2017. godine i počinje da se primenjuje od 1. januara 2018. godine
Vesti
20:50h Autor:
Spisak poslova koje deca u Srbiji više nikad ne smeju da rade: Čak ni kao pomoć roditeljima
Foto: Shutterstock

Svakodnevni rad na njivi, čak i kao pomoć roditeljima, rad na građevini, u rudniku, pekari, na uzgoju životinja... samo su neka od zabranjenih zanimanja koja se nalaze u Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad mladih koje je donelo Ministarstvo za rad i Ministarstvo zdravlja decembra prošle godine.

Međutim, Vlada RS je uzimajući u obzir Preporuku MOR o zabrani i hitnoj akciji za ukidanje najgorih oblika dečijeg rada, donela Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu 29. maja 2017. godine. Navedenom uredbom je utvrđeno da su opasne okolnosti za decu, a to su svi mlađi od 18 godina: rad ispod zemlje (rad u rudnicima i sl.), prekovremeni rad, rad na saobraćajnicama, van mesta prebivališta dece mlađe od 15 godina života, u skučenim prostorima (ulasci u mašine, kanale i sl.), na visini ili u dubini, sa opasnim mašinama, uređajima i oštrim predmetima, kao i rad u nefiziološkom položaju tela pri radu (na primer dugotrajno stajanje, klečanje, povijen položaj...).

Takođe su navedene fizičke štetnosti kojima deca ne smeju da budu izložena: nepovoljni klimatski ili mikroklimatski faktori (visoka ili niska temperatura, visoka vlažnost), teški psihički i/ili fizički napori (na primer energetska potrošnja veća od 20 kJ/min, podizanje tereta u jednom zahvatu za decu stariju od 15 godina života do 10 kg, a za decu mlađu od 15 godina života do 7 kg), visok nivo nejonizujućeg zračenja, buka iznad 85 dB(A), vibracije koje mogu dovesti do oštećenja zdravlja i kao hemijska štetnost: duvanski dim.

U skladu sa time u opasne delatnosti za decu spadaju:

Rudarstvo

Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija

Uslužne delatnosti u gajenju useva i zasada

Pomoćne delatnosti u uzgoju životinja

Lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti

Seča drveća

Uslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom

Ribolov

Uklanjanje otpadnih voda

Skupljanje opasnog otpada

Tretman i odlaganje otpada

Ponovna upotreba materijala

Sanacija, rekultivacija i duge usluge u oblasti upravljanja otpadom

Zaštitne i istražne delatnosti

Zdravstvene delatnosti

Kockanje i klađenje

Pogrebne i srodne delatnosti

Delatnost nege i održavanja tela

Ostale nepomenute lične uslužne delatnosti

S' bzirom na telesni i duhovni razvoj dece mlađe od 15 godina života pored ostalih, posebno su naglašene i dodatne opasne delatnosti radi obezbeđivanja njihove zaštite, kažu u nadležnom ministarstvu.

Foto: Shutterstock / Ilustracija
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Opasne delatnosti za decu mlađu od 15 godina:

Prerađivačka industrija

Građevinarstvo

Skupljanje otpada koji nije opasan

Uzgoj životinja

Delatnost pripremanja i posluživanja hrane i pića

Usluge održavanja objekata

Pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda

Delatnost frizerskih i kozmetičkih salona

Delatnost domaćinstva koja zapošljava poslugu

- Izuzetak u ograničenom obimu, postoji kada je u pitanju stručno obrazovanje dece (učenici srednjih stručnih škola) kada su na praksi i tada pojedinim štetnostima i okolnostima mogu biti izloženi, ali maksimalno do 1/3 odnosno 1/5 mesečnog vremena predviđenog za rad odraslih - stoji u uredbi.

Uredba o utvrđivanju opasnog rada za decu stupila je na snagu 7. juna 2017. godine i počinje da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

- Ukoliko poslodavci angažuju mlade u suprotnosti sa ovim pravilnikom inspektor rada može pokrenuti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zaprećena kazna za poslodavca sa svojstvom pravnog lica je od 800.000 do 1.000.000 dinara, a za poslodavca koji je privatni preduzetnik od 400.000 do 500.000 dinara - navode u Ministarstvu rada.

(kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs