Pravoslavna crkva slavi

Slavimo Preobraženje Gospodnje: Danas obavezno jedite grožđe, ispoštujte običaj!

Preobraženje se uvek proslavlja u vreme Gospojinskog posta i ovo je dan kada je dozvoljeno jesti ribu i piti crno vino
Vesti
12:16h Autor:
Slavimo Preobraženje Gospodnje: Danas obavezno jedite grožđe, ispoštujte običaj!
Foto: Shutterstock

Danas srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju jedan od 12 velikih Hristovih praznika, Preobraženje Gospodnje.

Ovim praznikom crkva se priseća Hristovog preobraženja na gori Tavor u Izraelu, odnosno dan kada je sam najavio svoje stradanje.

Kako piše u jevanđeljima, u jednom trenutku se Isus Hrist preobrazio - zasijao je kao sunce, a uz njega su se pojavili starozavetni proroci Mojsije i Ilija. Sa nebe se začuo glas: Ovo je sin moj mili, koji mi je po volji, njega poslušajte.

Preobraženje se uvek proslavlja u vreme Gospojinskog posta i ovo je dan kada je dozvoljeno jesti ribu i piti crno vino.

Jedan od običaja vezan za današnji praznik jeste osveštavanje grožđa nakon liturgije, koje se kasnije deli na groblju za pokoj duša mrtvih. Ovo je ujedno i prvi dan u godini kada treba da se jede grožđe.

Veruje se da se na ovaj praznik celokupna priroda preobražava, zbog čega postoji izreka Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi - lišće počinje da žuti i opada, a voda postaje hladnija.

Prema verovanju, više se ove godine ne treba kupati u rekama i moru. Nakon Preobraženja, ostaje još 7 dana do praznika Velike Gospojine, a kako da se pripremite za ovaj praznik, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs