Definitivna odluka

Skupština Srbije usvojila zakon: Kazna od 150.000 dinara za roditelje koje ne vakcinišu decu!

Isti iznos platiće i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zaraznih bolesti
Vesti
01:58h Autor:
Skupština Srbije usvojila zakon: Kazna od 150.000 dinara za roditelje koje ne vakcinišu decu!
Foto: Shutterstock

Roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu biće kažnjeni do 150.000 dinara, predviđeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Taj iznos platiće i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zaraznih bolesti.

Kazna je predviđena i ako se osoba ne pridržava naloga doktora medicine, kada je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, kao i ako se pre putovanja u zemlju u kojoj ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica i malarije, kao i po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih zakonom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u skupštinskoj raspravi da se zakonom obezbeđuje visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje.

Kako je istakao, za boravak dece u predškolskim, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar.

Usporava i sprečava rast malignih ćelija: U Srbiju stigla vakcina protiv raka!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Imunizacija je obavezna za decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.

Takođe, obavezna jei i za osobe izložene određenim zaraznim bolestima - hepatitisom B, hepatitisom A, trbušnom tifusu, besnilu, tetanusu, kao i za osobe koje u toku rada mogu biti izložene navedenim zaraznim bolestima.

Vakcina će biti obavezna i za osobe u posebnom riziku od bolesti hepatitisom B, gripa, meningelnih bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom - pneumonije i hemofilusom influencija B, varičele, infekcije izazvane respiratornim, sinicijalnim virusima, imunodeficijenti i okogeni pacijenti.

Takođe, obaveza važi i za putnike u međunarodnom saobraćaju, protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtevu zemalja u koje se putuje.

Doktor za desetku: Ovako se daje injekcija malom detetu! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs