Tuga

Sahranjen Arsen Dedić: Dirljiv oproštaj od legende

Umro je posljednji čovek koji je mogao objediniti celu bivšu Jugoslaviju. Samo je on mogao ujediniti celu regiju, što je njegova smrt i napravila, rekao je Igor Mandić
Vesti
23:14h
Sahranjen Arsen Dedić: Dirljiv oproštaj od legende
Foto: Youtube Printscreen / Djordje Cvarkov

Legendarni pevač Arsen Dedić juče je sahranjen na zagrebačkom groblju, a tom činu su po njegovoj želji prisustvovali samo članovi najuže porodice. Tačno u podne, od slavnog muzičara oprostili su se njegovi prijatelji i saradnici na komemoraciji koja je održana u Zagrebačkom muzičkom zavodu.

Skup je započet uz Arsenovu pesmu „Tvoje tijelo, moja kuća“, a mnogi su u tom trenutku zaplakali. Dedićeva supruga Gabi Novak pokušala je da zadrži suze, ali joj to nije pošlo za rukom, pa je u jednom trenutku zaplakala. Na komemoraciji su bili sin Matija i ćerka Sandra, koji su od Dedićevih prijatelja primali saučešće. U jednom trenutku, na pozornicu se popeo glumac Rade Šerbedžija, koji se od Arsena oprostio stihovima, nakon čega je hor izveo čuvenu Dedićevu pesmu „Dida moj“.

"Neka ne nosi ulica moje ime, dajte je nekom brodu. Neka nikad brod s tvojim imenom sidro ne spušta i neka plovi", poručio je Šerbedžija, dok je pre njega govorio Igor Mandić.

Dogodilo se u Parizu davne 1572. godine: Kobno naređenje Katarine Mediči!"Umro je posljednji čovek koji je mogao objediniti celu bivšu Jugoslaviju. Samo je on mogao ujediniti celu regiju, što je njegova smrt i napravila. Bio je mrgud poput mene. Ponosio se srpskim poreklom i hrvatskom domovinom i to su mu zamerili, njegove korene. Nije on bio nikakav ženski pevač, kako su ga vređali godinama. Bio je filozof u haiku formi. Njegovi stihovi su mudrost života", istakao je Mandić.

Među onima koji su došli da se oproste od Arsena su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Tereza Kesovija, Jasna Zlokić, Rade Šerbedžija, Džiboni, Sandi Cenov i mnogi drugi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs