Neverovatno

Revolucija u lečenju raka: Ubrizgavanjem ovog leka telo se budi i bori protiv tumora!

Dodobrena je nova metoda lečenja raka koja se pokazala kao veoma dobra i delotvorna
Vesti
07:50h
Revolucija u lečenju raka: Ubrizgavanjem ovog leka telo se budi i bori protiv tumora!
Foto: Shutterstock

Američke zdravstvene vlasti odobrile su novu, revolucionarnu metodu lečenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim delovanjem jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te podstiče imunološki sistem da se bori protiv tumora.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je prošle sedmice tuinteligentnu terapiju koja će obolele poštedeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su hemoterapija i zračenje, koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutrašnjeg krvarenja do hroničnih mučnina, pa čak i smrti.

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavaće se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka kompanija BiVex iz Masačusetsa.

Posebno modifikovani virus herpesa ubrizgava se direktno u tumor, a odobren je za lečenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima "lovcima" na rak kao potencijalnom izvoru lečenja raka. Za razliku od hemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali deo tela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva. Učinak Imlygica je dvostruk jer virus direktno napada tumorske stanice, a ujedno podstiče imunološki sistem da se sam bori protiv njih.

Rak dojke: Kako prepoznati prve znakove, na koji pregled otići i kome se obratiti!

Srpski profesor stvorio najmoćniji prirodni lek: Obnavlja celo telo, ubija maligne ćelije! (VIDEO)

Dr. Stepan Rasel, naučnik s klinike Mayo, smatra da je reč "o golemoj prekretnici" u lečenju raka.

Džon Bel, naučnik za virusnu terapiju raka u Otava Hospital Resrč Instituta u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "telo budi" i počinje prepoznavati sve tumore u telu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

"Naučnici još ne znaju zašto je to tako," kaže Bel.

Neke metode radije se koriste modifikovanjem boginja, nego herpesom kao sredstvom u lečenju. I Rasel i Bel naveli su primer pacijentkinje Stejsi Erolt, u koje je neizlečivi rak krvi nestao 36 sati nakon terapije modifikovanim virusom boginja, prenosi Hina.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocenjivanje uspešnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Rusel se nada da je Imlygic "prvi korak u smeru potpune promene" načina lečenja raka.

"Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vredan," dodao je on.

Doručak koji sprečava rak debelog creva: Ukusno, a topi kilograme! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs