Neverovatno

Putovanje na posao računa se kao radno vreme!

Budući da se klijenti kompanije nalaze i po 100 kilometara daleko od adresa na kojima žive zaposleni, radnici su dnevno radili brojne neplaćene radne sate kako bi došli na intervenciju
Vesti
00:32h Autor:
Putovanje na posao računa se kao radno vreme!
Foto: Kurir / Stefan Jokić

Sindikat jedne španske firme dobio je spor sa upravom u kojem je dokazivao da za deo zaposlenih koji radi izvan sedišta kompanije, radno vreme praktično počinje njihovim izlaskom iz kuće.

Sindikat firme Tyco Integrated Security dobio je na Sudu pravde Evropske unije spor u kojem je dokazivao da za deo zaposlenih koji radi izvan sedišta kompanije u Madridu, radno vreme praktično počinje njihovim izlaskom iz kuće po dobijenim zadacima od poslodavca gde trebaju otići na intervenciju.

Tyco je 2011. pozatvarao svoje kancelarije u unutrašnjosti Španije, a zaposlenima nastavio davati zadatke telefonima i putem interneta iz sedišta u Madridu.

Budući da se klijenti kompanije nalaze i po 100 kilometara daleko od adresa na kojima žive zaposleni, radnici su dnevno radili brojne neplaćene radne sate kako bi došli na intervenciju, a reč je o održavanju i popravkama sigurnosnih uređaja, piše Slobodna Dalmacija.

Prema presudi, Tyco je vreme izgubljeno na dolazak na intervenciju radnicima vodio kao "odmor", a plaćao im je samo radne sate na intervenciji.

Sud je zauzeo stav da se radnicima koji nemaju fiksno ili uobičajeno radno vreme, kao što je ovde slučaj, radno vreme mora računati od trenutka odlaska na posao do povratka sa zadnje intervencije toga dana navodi se u presudi, u kojoj se ukazuje na Direktivu Evropskog parlamenta i Saveta EU o radnom vremenu iz 2003. godine.

U toj direktivi Unije se ne spominje potreba obračunavanja putovanja na posao kao radnog vremena, već se nabraja što se sve smatra preko potrebnim dnevnim odmorom radnika, pri čemu se putovanje na posao ne smatra odmorom radnika, kako je to računala uprava Tyca.

U slučaju zaposlenih, od značaja je i činjenica da im je pre zatvaranja regionalnih kancelarija radno vreme uredno teklo i za vreme putovanja od kancelarije do mušterija.

Danski raj: Ko ostane duže na poslu, dobije ukor!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs