Veliki gubitak

Preminuo Milorad Ekmečić, sprski istoričar i akademik

Odlikovan je 2010. godine Ordenom časti sa zlatnim zracima od strane predsednika Republike Srpske, a dobitnik je i Kočićeve nagrade i Ordena Svetog Save
Vesti
03:08h Autor:
Preminuo Milorad Ekmečić, sprski istoričar i akademik
Foto: Youtube Printscreen / BasCelik9

Srpski istoričar i akademik Milorad Ekmečić preminuo je u subotu u svojoj 86. godini u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Rođen je 1928. godine u Prebilovcima u opštini Čapljina. Osnovnu školu završio je u Čapljini, a gimnaziju u Mostaru. Opštu istoriju diplomirao je na Univerzitetu u Zagrebu 1952. i iste godine izabran je za astistenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Doktorsku disertaciju "Ustanak u Bosni 1875-1878" odbranio je na 1958. godine. Nakon specijalizacije u Prinstonu nastavio je da radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do izbijanja rata 1992.

Preminuo pevač grupe Smak: Sećanje na Borisa Aranđelovića! (VIDEO)

Član je Akademije nauka i umetnosti BiH od 1973, a Srpske akademije nauka i umetnosti od 1978. godine. Dopisni je član i Crnogorske akademije nauka i umetnosti, a bio je i član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Milorad Ekmečić odlikovan je 2010. godine Ordenom časti sa zlatnim zracima od strane predsednika Republike Srpske, a dobitnik je i Kočićeve nagrade i Ordena Svetog Save.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs