U 73. godini

Preminula Laura Bjađoti: Poslednji pozdrav kraljici kašmira

Slavna kreatorka doživela je srčani udar sa teškim posledicama
Vesti
02:00h Autor:
Preminula Laura Bjađoti: Poslednji pozdrav kraljici kašmira
Foto: Profimedia

Italijanska modna kreatorka Laura Bjađoti umrla je noćas u Rimu u 73. godini od posledica srčanog udara, saopštila je njena ćerka.

Laura Bjađoti je imala srčani udar u sredu uveče na svom imanju kod Rima, lekari su uspeli da je povrate, ali je udar teško oštetio mozak.

Bjađoti, koju je Njujork tajms zvao Kraljicom kašmira zbog njenih poznatih mekih modela od tog materijala, bila je pionir u lansiranju italijanskih modnih kreacija na tržištima Kine i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Počela je karijeru 1965. kada se pridružila majci Deliji koja je tada otvorila radionicu za šivenje u Rimu pošto je kreirala uniforme za zaposlene u Alitaliji. Mlada Laura počela je kao distributer velikih imena rimske visoke mode pre nego što je lansirala svoju prvu kolekciju Laura Bjađoti 1972. u Firenci. S grupom drugih kreatora kao što su Otavio Misoni i Đanfranko Fere, odlučila je da prebaci centar italijanske mode iz Firence u Milano.

Od 1980. živela je i radila u dvorcu iz 11. veka u okolini Rima koji je restaurirala zajedno sa suprugom. Ona je bila poznata u Italiji i po svom doprinosu umetnosti, bila je sponzor za restauraciju brojnih italijanskih istorijskih zdanja.

Grupa Bjađoti svake godine predstavi više od 70 kolekcija odeće i modnih dodataka. Grupa se hvali da upotrebi 50.000 kilograma kašmira godišnje, a takodje proizvodi svoje naočare za sunce i parfeme.

Odlazak Džejmsa Bonda: Preminuo Rodžer Mur (89)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs