Na ulicama Brazila

Počeo tradicionalni Karneval u Riju: Očekuje se preko milion turista! (FOTO)

Karneval u Rio de Žaneiru, petodnevni festival muzike i plesa, ove godine održava se u senci straha od širenja opasnog virusa zika i ekonomske krize
Vesti
14:06h Autor:
Počeo tradicionalni Karneval u Riju: Očekuje se preko milion turista! (FOTO)
Foto: Reuters

Pošto je od gradonačelnika Rija Eduarda Paesa sinoć dobio simbolički ključ grada, kralj Momo je označio početak karnevala čiji će vrhunac biti povorka škola sambe na Sambodromu.

Međutim, upravo u najgorem trenutku za Rio gde se na karnevalu očekuje milion turista uz nekoliko miliona lokalnih žitelja, raste zabrinutost od širenja virusa zika u Južnoj Americi i neizvesnosti o svim mogućnostima njegovog prenošenja.

Foto: AP
Foto: AP

Takođe, Rio će u avgustu biti prvi južnoamerički grad u kojem će se održati Letnje olimpijske igre, a brazilske vlasti su veoma zabrinute da bi epidemija virusa mogla da nanese štetu ovom sportskom događaju.

Strane vlade apeluju na turiste da izbegavaju zemlje u kojima ima komaraca koji prenose zika virus, a sam Brazil je naročito savetovao trudnicama da ne dolaze na Olimpijadu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uoči Karnevala, gradske vlasti Rija najavile su program dezinsekcije i deratizacije lokacija larvi komaraca koji će biti intenziviran uoči Olimpijade. Karneval u Riju kulminaciju dostiže u nedelju i ponedeljak noć kada se na čuvenom Sambadromu predstavnici najpoznatijih škola sambe nadmeću svojim koreografijama i izuzetnim kostimima.

Ipak, poput ostatka Brazila i Rio de Žaneiro se bori sa dubokom recesijom i ekonomskom krizom koja nije zaobišla ni karnevalsku industriju. Velike plesne škole na Sambadromu žale se da se gradski fond ispraznio, a sve je manje i privatnih sponzora.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Situacija je teška već četiri ili pet godina, ali ove godine je još gore zato što su svi u krizi i cene rastu", kaže direktor jedne od školi sambe Marsio de Souza.

Slično tvrde i prodavci suvenira i kostima za neformalne ulične žurke.

"Radnja je skoro prazna. Ranijih godina bilo je puno ljudi. Mogla sam da prodam kostime u vrednosti od 15.420 dolara za nedelju dana, a sad ću biti zadovoljna ako prodam četvrtinu toga", kaže prodavačica Suad Modas.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs