Praznik

Ni u najtežim trenucima Srpkinje nisu same: Slavimo Prepodobnu mati Angelinu, našu veliku zaštitincu

Narod kaže da je takvo stradanje najbolje spoznala Mati Angelina i da zbog toga ni u najtežim trenucima Srpkinje nisu same jer ova svetiteljka bdije nad njima
Vesti
10:06h Autor:
Ni u najtežim trenucima Srpkinje nisu same: Slavimo Prepodobnu mati Angelinu, našu veliku zaštitincu
Foto: You Tube / Printscreen / National Channel

Pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na jednu svetiteljku iz naših krajeva - Prepodobna mati Angelina bila je kći Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića. Svetovno ime Prepodobne mati Angeline bilo je Angelina Branković.

Poznato je da je ova svetiteljka još u najradnijoj mladosti stekla veliko obrazovanje i da je bila jedna od žena u čijem posedu se nalazila nejveća onovremena biblioteka na ovim prostorima čiji se tragovi i danas mogu videti u manastiru Krušedol. Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota, udala se novembra 1460. i do kraja sa njime delila svu gorčinu života kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji. Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu.

Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i delima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira. Nije prošlo mnogo, pa je i običan narod počeo da je naziva "Majka Angelina". Ova svetiteljka je umrla 30. jula 1520. godine, a njene čudotvorne mošti počivaju sa moštima njenog supruga Stefana i sinova Maksima i Jovana u manastiru Krušedolu.

Kada izgubiš nadu i pomoć, potraži je od Boga: Dobićeš je otkuda se nisi nadao, ni zamišljao!

Žitije prepodobne Angeline napisano je vrlo rano - jedno je sačuvano u Mineju u rukopisu iz 16. veka. Povod tome je njen težak život - nadživela je muža, oba sina i kćer Maru. Tri puta je prenosila mošti svoga muža - svetog Stefana Slepog - i dva puta sina, i to u velikoj oskudici. Služba prepodobnoj Angelini takođe je rano sastavljena i nalazi se u sva tri Srbljaka pod 30. julom, datumom njene smrti. Kroz celu Službu Angelina se oslovljava kao mati, prepodobna, preblažena, prisnoblažena, dostoblažena i blažena. Iskazane su i njene hrišćanske vrline - čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke.

Kako je dobar deo života provela u bedi i teškom životu, seleći se i bežeći, mati Angelina danas se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih. Ona sve vernike uči, a o tome svedoči i njen čitav život, da fizička beda nije važna dokle god je srce ispunjeno. Duhovna beda je mnogo opasnija i zato, narod kaže, da na današnji dan svako u molitvi treba da pomene Prepodobnu mati Angelinu kako bi nam ona pomogla da život dovedemo u red. Veruje se da Mati Angelina naročito štiti žene koje proživljavaju život sličan njenom - onih koje stradaju, žrtvuju se i pate, ali ne odustaju od dobrote i pokušaja da za svoju porodicu učine najbolje. Narod kaže da je takvo stradanje najbolje spoznala Mati Angelina i da zbog toga ni u najtežim trenucima Srpkinje nisu same jer ova svetiteljka bdije nad njima.

"U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, sveta Angelino, raduje se duh tvoj".

Svi srpski velikani utehu tražili upravo ovde: Sveti mir manastira Krušedol vekovima fascinira! FOTO

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs