Dokazano

NASA potvrdila: Na Marsu teče voda! (FOTO, VIDEO)

Posledice ovog otkrića bi mogle biti ogromne, jer je voda i dalje najbolji indikator da je na Crvenoj planeti život nekad postojao, ili da tek može nastati
Vesti
09:08h Autor:
NASA potvrdila: Na Marsu teče voda! (FOTO, VIDEO)
Foto: Twitter / The Guardian

Na Crvenoj planeti je otkrivena voda u tečnom stanju, potvrdila je NASA nakon dugogodišnjih nagađanja.

Na konferenciji za novinare danas popodne su potvrđene ranije pretpostavke - a to je da vode na Marsu zaista ima, i to i u tečnom i čvrstom stanju.

Naučnici su otkrili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče voda.

Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Naučnici došli do velikih otkrića: Rešena misterija nastanka zemlje?

Naučnici još nisu sigurni odakle je voda stigla, ali je verovatno da dolazi od podzemnog leda ili se kondenzuje iz tankog sloja marsovske atmosfere.

"Danas postoji voda na Marsu. Zbog toga sumnjamo da je moguće da postoji nastanjivo okruženje ", rekao je Majkl Mejer, vodeći NASA naučnik za istraživanje Marsa.

Posledice ovog otkrića bi mogle biti ogromne, jer je voda i dalje najbolji indikator da je na Crvenoj planeti život nekad postojao, ili da tek može nastati.

Takođe, to znači i da NASA može da obezbedi mesto za buduće ljudske misije odakle se voda može prikupljati iz prirodnih zaliha.

Robot Kjurioziti napravio selfi za godišnjicu boravka na Marsu (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs