Saznajte

Narodna verovanja: Šta se valja na Petrovdan, a šta nikako ne smete da radite!

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu
Vesti
22:40h Autor:
Narodna verovanja: Šta se valja na Petrovdan, a šta nikako ne smete da radite!
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve.

Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Seoska narodna verovanja: Životinje koje slute i donose nesreću!

Petar je rođen u mestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

Foto: Wikipedia
Simon
"kamen"
Hristos tvrde vere

"Ti si, Petre, stena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći", kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovedao je veru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gde je dva puta boravio.

Najbizarniji srpski seksualni običaj: I ovo je bilo deo tradicije!

Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani.

Za vreme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

Foto: Wikipedia

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres.

Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: "Savle, Savle, zašto me progoniš", nakon čega je oslepeo. Savle je tri dana bio slep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Uzevši ime Pavle, od reči "paulus" što znači mali, propovedao je hrišćanstvo na većem području Mediterana. Dvanaest poslanica Svetog Pavla čini deo Novog zaveta.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno - Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Foto: Wikipedia

Šta se valja na današnji dan?

Česti su sabori na današnji dan. Pale se lile, velike vatre koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Deca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. Paljenje vatre i lila simbolizuje vreme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Loša karma donosi bolesti: Radite ovo nedelju dana, izbegnite zlo!

Foto: Shutterstock

Šta se ne radi na današnji dan?

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, narocito se ne uprežu konji u kola. Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

Babica mu predskazala nesreću, patio od nesanice: 7 stvari koje niste znali o Nikoli Tesli!

Foto: Thinkstock/Ilustracija
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs