121. godišnjica

Na današnji dan rođen Gavrilo Princip

Kada je objavljena vest da će Franc Ferdinand naslediti presto Austrougarske i posetiti Sarajevo, sa ostalim pripadnicima Mlade započeo je pripreme za atentat
Vesti
06:58h Autor:
Na današnji dan rođen Gavrilo Princip
Foto: Profimedia

Gavrilo Princip, član organizacije Mlada Bosna koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju rođen je na današnji dan, 25. jula 1894.

U vreme kada je izvršio atentat, 28. juna 1914. godine, Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora.

Nije odslužio čitavu kaznu jer je u zatvoru u Terezinu umro od tuberkuloze već 1918. godine.

Sećanje na Zorana Radmilovića: 30 godina bez čuvenog glumca! (VIDEO)

Rođen je u Obljaju, u blizini Bosanskog Grahova, u velikoj srpskoj porodici. Bio je jedno od devetoro dece, premda je šestoro dece porodice Princip preminulo u ranom detinjstvu. Upravo zbog toga je i dobio ime Gavrilo - sveštenik je savetovao njegove roditelje da za nazovu po anđelu Gavrilu kako bi preživeo.

Gavrilo je, uprkos očevom protivljenju, pošao u školu, gde se prilično istakao, a jednom prilikom je nagrađen i zbirkom srpske epske poezije. U trinaestoj godini se preselio u Sarajevo, gde je pohađao trgovačku školu, a u godinama koje su usledile se zbližio s Ivom Kranjčevićem, s kojim je kasnije bio član tajne organizacije Mlada Bosna.

Foto: Wikipedia / Anonimski
Foto: Wikipedia / Anonimski

U februaru 1912. godine je učestovao na studentskim i đačkim demonstracijama protiv mađarskog nasilja u Hrvatskoj i protivzakonitih akata, a tom prilikom je lakše povređen. Princip se trudio da se demonstracijama pridruže i ostali srpski učenici i zalagao se za srpsko-hrvatsko prijateljstvo.

Iste godine se preselio u Beograd, gde se školovao do 1914, a u međuvremenu se družio s bosanskim studentima u kafanama "Pozorišna kafana", "Žirovni venac" i "Amerika".

Kada je objavljena vest da će Franc Ferdinand naslediti presto Austrougarske i posetiti Sarajevo, sa ostalim pripadnicima Mlade započeo je pripreme za atentat. Što se tiče motiva, sam Princip je na suđenju nakon atentata rekao:

"Ja sam jugoslavenski nacionalist koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena, i nije me briga kakva će biti država, samo da bude slobodna od Austrije."

Poslednji film Đuze Stojiljkovića dobio dve nagrade: Posthumno priznanje preminulom glumcu

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs