Istaknuti kriminolog

Na današnji dan rođen Arčibald Rajs, veliki prijatelj srpskog naroda

Na poziv srpske vlade došao je u Srbiju 1914. kako bi zabeležio zločine Austro-Ugarske, Bugarske i Nemačke. Sa srpskom vojskom prošao je čitavu golgotu povlačenja 1915. preko planinskih vrleti do Jadrana i Krfa
Vesti
03:14h Autor:
Na današnji dan rođen Arčibald Rajs, veliki prijatelj srpskog naroda
Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1875. godine rođen je Arčibald Rajs, kriminolog, veliki prijatelj srpskog naroda. Rođen je u južnonemačkoj pokrajni Baden, studirao je u Švajcarskoj gde se posvetio kriminologiji. Bio je profesor univeziteta u Lozani.

Na poziv srpske vlade došao je u Srbiju 1914. kako bi zabeležio zločine Austro-Ugarske, Bugarske i Nemačke. Sa srpskom vojskom prošao je čitavu golgotu povlačenja 1915. preko planinskih vrleti do Jadrana i Krfa. Bio je član srpske delegacije na mirovnoj konferenciji u Parizu. Tehnički je modernizovao kriminalističku policiju u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U skladu s ličnom željom, njegovo srce je nakon smrti uzidano u spomenik srpskim ratnicima na Kajmakčalanu. Njegova najpoznatija dela su "Šta sam video i proživeo u velikim danima" i "Čujte Srbi".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs