Šok

Ministar najavio kaznu do 1.500 evra: Za sve roditelje čija deca beže iz škole!

Oni i ne znaju da im deca beže iz škole, normalno je da se to krije u tim godinama. Jeste li vi nekad pobegli iz škole? Ko nije nikad pobegao sa nekog časa?!, pita se sociolog Božović, iznenađen ovom odlukom
Vesti
18:02h Autor:
Ministar najavio kaznu do 1.500 evra: Za sve roditelje čija deca beže iz škole!
Foto: Thinkstock

Svi roditelji čija deca budu imala više od 20 neopravdanih izostanaka u školi biće kažnjeni sa 1.500 evra ili 184.241 dinara!

Ovo je kao novinu u srpskom sistemu obrazovanja juče najavio novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"Ja sam to primenio u svojoj školi i dalo je uspeha. Mora da se postavi pitanje odgovornosti porodice učenika koji beže sa časova", objasnio je on jedan od svojih predloga.

Ministar Šarčević je najavio još i formiranje novih nezavisnih roditeljskih tela koja će moći da kontrolišu i ocenjuju nastavnike i direktore u školama.

Čak i roditelji i stručnjaci smatraju da bi ovo moglo da bude rešenje jednog od problema u školstvu.

Sa druge strane, sociolog Ratko Božović smatra da bi ova odluka samo prouzrokovala dodatne probleme i u porodici i u školi.

"Represijom, a kamoli novčanim kažnjavanjem se ne rešava ništa! Roditelji rade po ceo dan jer su i ovako siromašni, pokušavaju da zarade za život. Oni i ne znaju da im deca beže iz škole, normalno je da se to krije u tim godinama. Jeste li vi nekad pobegli iz škole? Ko nije nikad pobegao sa nekog časa?! Škola i roditelji treba da sarađuju zbog dobrobiti deteta, a ne da se međusobno optužuju i ocenjuju", uveren je sociolog i dugogodišnji profesor.

Majka koja je pljunula na današnji način vaspitanja dece: Ja sam tebe rodila, ne ti mene!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs