Narodni običaj

Mečka Gordana nije izašla iz jazbine: Prema starom verovanju, čeka nas još 6 nedelja zime!

Goca danas, na Sretenje, ima još jednu šansu jer narodno verovanje kaže da danas, kada se sreću zima i proleće, mečka oko polovine dana treba da izađe iz brloga i potraži hranu
Vesti
22:36h Autor:
Mečka Gordana nije izašla iz jazbine: Prema starom verovanju, čeka nas još 6 nedelja zime!
Foto: Youtube Printscreen / Nikola Dakic

Mečka Gordana, stanovnica beogradskog zoo-vrta jutros nije izašla iz svoje jazbine, a nije ni u podne, što znači da od proleća nema ništa i da nas čeka još 6 nedelja zime!

Za razliku od Goce, njena dva drugara - mrka medveda jesu što, ako je verovati starom srpskom narodnom verovanju, znači da zima neće još dugo! Ali oni, kažu u zoo-vrtu, nisu merodavni. Goca je jedina koja je merodavna!

Naime, narod veruje da ako medvedi na Sretenje izađu iz svojih jazbina, ne uplaše se svoje senke i ne vrate se unutra na produženi zimski san, zima neće još dugo! Ako je verovati Gocinim drugarima, proleće nam stiže brzo i od dodatnih 6 nedelja zime nema više zbora.

Sretenjsku sveću nabavite i čuvajte: Ako bolest dođe u kuću, momentalno pomaže!

Foto: Youtube printscreen / Nikola Dakic
Foto: Youtube printscreen / Nikola Dakic

Međutim, Goca danas, na Sretenje, ima još jednu šansu jer narodno verovanje kaže da danas, kada se sreću zima i proleće, mečka oko polovine dana treba da izađe iz brloga i potraži hranu.

Ako danas bude sunčan dan i Goca se po izlasku iz jazbine uplaši svoje senke, pa se vrati nazad, verovanje kaže da će zima potrajati još šest nedelja, u suprotnom proleće će stići brže nego što očekujemo.

Narod kaže i da od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje". Veterinari Zoo vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja ali da je za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.

Srećan praznik: Srbiji Gugl čestitao Sretenje (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs