Praznik

Jedite i pijte koliko hoćete: Evo zašto je bitno da se baš danas šalite, oprostite i volite!

Vreme je da okupite porodicu, oprostite i krenete iz početka
Vesti
12:02h Autor:
Jedite i pijte koliko hoćete: Evo zašto je bitno da se baš danas šalite, oprostite i volite!
Foto: Thinkstock

Poslednji dan Bele nedelje zove se Bele poklade, Velike poklade ili Proštene poklade, u zavisnosti od toga u kom kraju Srbije se obeležavaju i načina na koji se obeležavaju.

Svima je zajednička velika gozba i pijanka, kad se narod na taj način oprašta od belog mrsa i prelazi na uskršnji post. Takođe, to je dan šale, smeha i razuzdanog ponašanja za većinu dece, mladića i devojaka, koji zbijaju šale, smeju se, idu ulicom i pevaju… terajući zle sile i prizivajući rodnu godinu.

U pojedinim mestima ovaj običaj se naziva još i Bele babe.

Tada maskirana deca, a ponekad i odrasli, obilaze obližnje kuće u komšiluku tražeći, simbolično, jaja. Komšije ih često daruju i kojekavim slatkišima, bombonama, kolačima i voćem.

Bele poklade su dan za praštanje, te se stoga nazivaju i Proštene poklade. Evo šta je za njih karakteristično:

Najbolji lek za sve bolesti: Evo šta se dešava kada se nasmejemo od srca!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U poslepodnevnim časovima služi se tzv. oproštajno večernje, jer se tada obavlja “čin praštanja” u hramovima, a po povratku i u domovima. Vernici jedni od drugih traže oproštaj, a i daju ga za dotadašnje uvrede, nemar, klevete, zavade, ili još teža međusobna ogrešenja, kako bi čiste duše otpočeli post i mogli da se pričeste.

Ovoga dana valja se da svako od ukućana pojede češnjić belog luka i bareno jaje.

Nekada bi babe deci pred spavanje trljale tabane belim lukom i oblačili im košuljicu naopako da bi ih sačuvale od veštica.

Danas u Srbiji tek po koje mesto slavi i obeležava Bele poklade, dok nas iz čitavog sveta zaslepljuju raznim karnevalima i nekakvom Noći veštica.

Ali, ako ste iz Srbije valjalo bi da znate da su se Poklade kod nas slavile još u pagansko vreme i da to nije nikakav “satanski” ritual nametnut tuđim uticajem. Naime, dok Srbi nisu primili hrišćanstvo praznovali su poklade kao deo obreda pred smenu godišnjih doba a onda su, kao i mnogi običaji, prilagođeni hršćanskim praznicima i ostali deo naše tradicije.

Ako hoćete da postite Vaskršnji post: Do ponedeljka treba da poštujete ovo pravilo!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs