Najhladniji Božić

Iza nas je najhladniji januar u poslednje 52 godine: 16 uzastopnih ledenih dana!

Pod snežnim pokrivačem, koji nije bio veći od deset centimetara, bili smo 29 dana
Vesti
16:16h Autor:
Iza nas je najhladniji januar u poslednje 52 godine: 16 uzastopnih ledenih dana!
Foto: Shutterstock

Početak kalendarske godine ući će u istoriju merenja temperature.

Mesec iza nas prošao je sa čak 16 ledenih dana. Subjektivni osećaj sugrađana da ne pamte hladniji početak godine, ispostavio se kao istinit i potpuno opravdan!

Istorija to i potvrđuje, budući da je januar za nama, prema meteorološkim podacima, najhladniji još od 1964. godine. Rekordno niske temperature nisu oborene ovoga puta, ali s obzirom na drhtavicu koju su Beograđani osećali ispod slojeva odeće, početak 2017. zauzima počasno, drugo mesto.

Prvi je i dalje januar 1964. godine, kada je srednja temperatura u prestonici bila -5,5 stepeni Celzijusa. Sledi ovogodišnji sa prosečnom vrednošću -3,5, a treća pozicija rezervisana je za hladnu 1985. godinu, kada je mesečni temperaturni prosek bio -3,4 stepena.

Najzdraviji stanovnici Srbije: U opštini Crna Trava nijedan zabeležen slučaj gripa!

Prema podacima kojima barataju stručnjaci, najhladniji dan u ovoj godini bio je Božić. Tada je srednja temperatura dostigla -11,3 stepena. Ipak, 8. januar ući će u noviju istoriju sa najnižom minimalnom temperaturom od čak 15 stepeni ispod nule, i to u centru Beograda!

"Ovog januara zabeleženo je čak 16 ledenih dana, kada je živa u termometru bila ispod nule. Takođe, pod snežnim pokrivačem, koji nije bio veći od deset centimetara, bili smo 29 dana, ali je bilo malo padavina, svega 23 litra po kvadratnom metru", kažu iz hidrometeorološke agencije Meteos.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs