Mač sa dve oštrice

Italijanke čekaju proglašenje zakona: Svakoj ženi 3 plaćena slobodna dana za vreme menstruacije!

U Srbiji poslodavcima smeta porodiljsko i trudničko, šta bi rekli na ovaj zakon?
Vesti
21:54h Autor:
Italijanke čekaju proglašenje zakona: Svakoj ženi 3 plaćena slobodna dana za vreme menstruacije!
Foto: Profimedia

Italijanski parlament razmatra predlog zakona kojim bi obavezao kompanije da ženama daju tri plaćena slobodna dana svakog meseca za vreme menstrualnog ciklusa!

Ovaj predlog izazvao je brojne oprečne komentare i dok ga jedni nazivaju pozitivnim korakom u pomaganju ženama koje imaju bolne menstruacije, drugi ga kritikuju jer strahuju da bi se upravo ženama mogao obiti o glavu, jer bi onda poslodavci mogli muškarcima da daju još veću prednost prilikom zapošljavanja.

Smeta i porodiljsko

"Žene su već uzimale slobodne dane zbog menstrualnih bolova, ali bi im novi zakon to omogućio bez korišćenja bolovanja ili drugih dozvola. Međutim, zakon bi mogao dovesti do negativnih posledica, potražnja za ženama među kompanijama bi se mogla smanjiti ili bi se žene mogle suočiti s manjom platom ili slabijim napredovanjem", rekla je za italijanske medije ekonomistkinja Danijela Pjacalunga.

Proveravali smo da li bi ovakav zakon imao potporu u Srbiji. Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da je to jako dobar predlog, ali da ovde "nema šanse" čak ni da se razgovara o tome.

Kako menstruacija utiče na mozak žene: Podivljali hormoni teraju na lude postupke!

"Mene ova informacija baca u depresiju kad vidim gde su evropske zemlje, a gde je Srbija što se tiče prava radnika. A posle kažu Evropa je surovo kapitalistička! Bila bih srećna da žene u Srbiji nisu toliko izložene mobingu. Poslodavcima smeta porodiljsko i trudničko, a kamoli još da se donese ovakav zakon", smatra Savićeva.

Psiholog Zoran Milivojević smatra da je teško da se ovakav zakon donese kod nas, ali i da menstruacija nije bolest već fiziološko stanje, koje ne bi trebalo uzimati kao razlog za trodnevno bolovanje.

"Istovremeno se šalje poruka da žene u PMS nisu normalne, pa razumem i zašto su se neke dame našle uvređene ovim predlogom. S druge strane, postoje žene koje to izuzetno teško podnose, sa jakim bolovima i skokom nivoa hormona. Ako se to izglasa, to bi pre trebalo da bude kao mogućnost, a ne kao obaveza, kako bi žene to koristile po sopstvenom nahođenju, ne treba to nikom nametati", smatra Milivojević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs