Novi zakon

Italija hoće da iskoreni prosjačenje: Uveli kazne za prolaznike koji im udele novac!

Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći platiti kazne, rekao je gradonačelnik grada Đakomo Palanca
Vesti
20:04h Autor:
Italija hoće da iskoreni prosjačenje: Uveli kazne za prolaznike koji im udele novac!
Foto: Thinkstock

Jedan grad u Italiji odlučio se za dosta neobičan potez - kažnjavaće prolaznike koji daju novac prosjacima!

Ta odluka je objavljena nakon što su se stanovnici priobalnog grada Bordiđera koji se nalazi na severozapadu Italije, žalili da im lokalni prosaci ne daju mira.

"Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći da plate kazne", rekao je gradonačelnik grada Đakomo Palanca.

On je za lokalne medije pojasnio kako se prosjačenje kao pojava mora iskoreniti, s obzirom na to da se, kako ističe, iza nje često kriju prave organizacije, a najbolji način da se to učini je, po njegovim rečima, da se obeshrabre oni koji prosjacima daju novac.

"Za svakog ko je zaista u teškom materijalnom stanju, na raspolaganju su socijalne službe", dodao je Palanca.

Novi zakon u Srbiji zabranjuje vračare, prosjake, kockare i petarde!

Stiven Barns iz dobrotvorne organizacije Project Rome takođe podržava ovakvu incijativu grada.

"Ne samo što je ponižavajuće baciti par novčića nekome na ulici, već je daleko bolje pokazati istinsko saosećanje i ljubaznost", kaže Barns, ocenjujući kako ovakva odluka eliminiše opasnost od podržavanja organizovanog kriminala ili podsticanje alkoholizma.

Barns tvrdi da je cilj njegove organizacije da se prosjacima i onima socijalno najugroženijima slojevima društva pomogne na druge načine. Bolje je, predlažu, da im humani ljudi - umesto bacanja novčića, kupe čarape, šampon ili im donesu neke namirnice.

Iako prosjačenje u Italiji nije nelegalno, sve se više gradova svojim propisima bore protiv te pojave. Na primer, u Veneciji je zabranjeno od 2008., a predviđena je i kazna od 25 do 50 evra za one koji ne poslušaju zabranu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs