Najudaljenija planeta našeg sistema

Istorijski let pored Plutona: Planeta sa srcem na površini (FOTO)

Letelica je brzinom od skoro 50.000 na čas proletela malim svemirskim prostorom, udaljenim 12.500 kilometara od Plutona
Vesti
21:04h Autor:
Istorijski let pored Plutona: Planeta sa srcem na površini (FOTO)
Foto: AP

NASA-ina letelica “Novi horizonti” danas je proletela pored planete Pluton sa ciljem da čovečanstvu pruži bolju sliku o nebeskom telu udaljenom 4.8 milijarde kilometara od Zemlje.

Letelica je brzinom od skoro 50.000 na čas proletela malim svemirskim prostorom, udaljenim 12.500 kilometara od Plutona. Dimenzije ‘okvira’ ovog prostora iznose samo 100 x 150 kilometara.

Prilikom prolaska kroz naznačenu oblast, letelica je trebalo da ka planeti aktivira sedam naučnih instrumenata. Ukoliko je misija bila uspešna, uskoro ćemo moći izbliza da vidimo detalje površine Plutona.

“Novi horizonti” takođe je trebalo da načine fotografije nekih od šest Plutonovih satelita.

Zbog izuzetne brzine kretanja, svemirsku sondu od 478 kilograma može da ošteti čak i najmanji delić asteroida, ali NASA i laboratorija Univerziteta za primenjenu fiziku “Džon Hopkins”navode da su šanse da se tako nešto dogodi jedan prema 10.000.

Letelica je patuljastoj planeti biti najbliža u 14 časova, a podaci će biti poslati na Zemlju tek oko 22 časa. Oni će do nas stići tek sutra ili prekosutra, tako da - spremite se za još novosti.

Marihuana u svemiru: NASA pronašla THC na meteoritu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs