Od skromnog projekta do svetske kompanije

Gugl slavi punoletstvo: 18 godina od nastanka najvećeg internet pretraživača!

Ova kompanija, sa sedištem u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji važi za jedno od mesta u kojem je najprijatnije raditi
Vesti
00:32h Autor:
Gugl slavi punoletstvo: 18 godina od nastanka najvećeg internet pretraživača!
Foto: Profimedia

Prošlo je tačno 18 godina otkako su Leri Pejdž i Sergej Brin pokrenuli Gugl u jednoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji.

Od skromnog početka, Gugl se u svojih 18 godina pretvorio u najpopularniji internet pretraživač na svetu. Inače, Gugl je svoj rođendan obeležavao 7. septembra, na datum kada je kompanija osnovana. Godine 2005. menja datum obeležavanja svog rođendana i od tada ga obeležava 27. septembra, na datum koji se poklapa s objavom rekordnog broja stranica koje pretražuje.

Prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrednost kompanije sa 1,67 milijardi dolara na 23 milijarde dolara. Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu delatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata i drugo.

Odluka stupila na snagu: Od danas još 102 leka o trošku države!

Ova kompanija, sa sedištem u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji važi za jedno od mesta u kojem je najprijatnije raditi. Više puta je bilo objavljivano da zaposleni u okviru firme imaju na raspolaganju bazene, teretane, kuhinje... i sve to u modernom i interesantnom dizajnu.

Prošle godine kompanija je napravila reorganizaciju i pokrenula krovnu korporaciju Alfabet pod kojom se, između ostalih, nalazi jedinica za robotiku i automobile, naslednica Boston Dajnamiks kompanije.

Osamnaest godina nakon osnivanja na Stenford univerzitetu, Gugl je jedna od najmoćnijih svetskih kompanija. Prema vrednosti na tržištu je sa 541 milijardom dolara, na drugom mestu posle Epla.

Pejdž i Brin su 12. i 13. na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta, sa bogatstvom od 35,2 odnosno 34,4 milijarde dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs