Prajd vikend

Danas u Beogradu Prajd šetnja

Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike.
Vesti
12:40h Autor:
Danas u Beogradu Prajd šetnja
Foto: Fonet

Naziv jeste, ali organizatori nisu isti! Prajd vikend, od 23. do 26. juna, u okviru kojeg je i današnja Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar.

Uz septembarsku šetnju, Beograd je dobio i junsku! Ona će, kažu, biti u formi protesta, sa jasnim zahtevima i u svetlu, kako navode, povećanja nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica.

"Zato što je to način da pokažemo da smo apsolutno ravnopravni građani i građanke ovog društva i da nema nikakvih problema i da možemo da napravimo jednu protestnu šetnju, kao što je i bilo koja druga protestna šetnja," kaže Anđela Čeh iz udruženja građana Egal.

Dobro poznata parada ponosa biće održana, kako je ranije najavljeno, 17. septembra. Najave dve parade istog naziva zbunile su javnost, ali i Evropsku asocijaciju koja okuplja organizatore. Za njih je jedino septembarski Prajd autentičan.

"Pozdravljamo svaki skup LGBT zajednice. Razne grupe slobodne su da organizuju male skupove zahvaljujući uspehu Prajda svih ovih godina. Ali, kao što je Evropska asocijacija organizatora prajdova saopštila – postoji samo jedna "Parada ponosa" u Beogradu" , navodi Goran MiletićIz MUP-a poručuju da će policija obezbeđivati skup.

Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs