Pravoslavlje

Danas slavimo Sveta tri jerarha: Štite nas od hladnih i zlih vetrova!

Sveta tri jerarha - Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti
Vesti
05:10h Autor:
Danas slavimo Sveta tri jerarha: Štite nas od hladnih i zlih vetrova!
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Sveta tri jerarha - Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Oni imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar (po crkvenom), Grigorije Bogoslov 25. januar (po crkvenom) i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar (po crkvenom).

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu. Sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako nazvan.

Sveta tri jerarha slave se kod Srba kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve kao svoju slavu.Zajednički praznik ustanovljen je u 11. veku za vreme cara Aleksija Komnina.

Jednom nastade rasprava u narodu oko toga, ko je od ove trojice najveći. Jedni uzdizahu Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti; drugi uzdizahu Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju; treći uzdizahu Zlatoustog zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere.

I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti. No promislom Božjim ovaj spor bi rešen na korist Crkve i na još veću slavu trojice svetitelja.

Episkop evhaitski Jovan imao je viziju u snu. Naime, najpre mu se javiše svaki od ova tri svetitelja, u velikoj slavi i neiskazanoj krasoti, a potom sva trojica zajedno.

Kad se ujedini sedam krstova, stvara se savršen čvor: Molitva uz brojanicu koja tera đavola!

Foto: AP
Foto: AP

Tada mu rekoše: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno... niti ima među nama prvog ni drugog".

Još posavetovaše svetitelji episkopa Jovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika.

Povodom ovoga divnog viđenja spor se reši na taj način što se odredi 30. januar/12 februar kao zajednički praznik za sva tri ova jerarha.

Današnji praznik grčki narod smatra ne samo crkvenim nego i svojim najvećim nacionalnim i školskim praznikom.Među Srbima ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u frule.

Molitva protiv ružnih pomisli: Svaki vernik treba da zna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs