Uživajte

Danas pružite nekome osmeh: Slavimo Svetski dan šale

Među poznatim šalama je ona na Bi-Si-Siju 1957. godine, kada je britanska televizijska mreža objavila da Švajcarci beru špagete s drveta
Vesti
20:36h Autor:
Danas pružite nekome osmeh: Slavimo Svetski dan šale
Foto: Shutterstock

U svetu se danas, 1. aprila, obeležava Dan šale, kada ljudi prave bezopasne smicalice i objavljuju lažne novosti kojima druge dovode u smešan položaj.

Šala se naziva prvoaprilskom šalom, a onaj koji napravi smicalicu u trenutku objavljivanja šale uzvikuje "aprili-li". Neki švedski i norveški listovi preneli su da se ove godine odriču prvoaprilske šale da se ne bi stvorila dodatna konfuzija zbog širenja "lažnih vesti".

U nekim zemljama, kao na primer u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se "aprilskom budalom" (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tokom celog dana.

Postoje razne verzije tumačenja porekla 1. aprila kao Dana šale.

<\/div>

Prema jednoj verziji, 1. april kao Dan šale nastao je kada je u 16. veku pomeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina slavila 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila. Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale s onima koji su ga i dalje slavili do 1. aprila.

Među poznatim šalama je ona na Bi-Si-Siju 1957. godine, kada je britanska televizijska mreža objavila da Švajcarci beru špagete s drveta. Prilog je govorio o tome da je konačno iskorenjen napasnik "špagetni žižak".Veliki broj gledalaca se javio uredništvu te televizije da bi saznali o mogućnostima da sami uzgajaju svoja stabla sa špagetama.

Poznata šala je bila i izum hamburgera za levoruke ljude. Burger King iz SAD objavio je 1998. godine reklamu o hamburgerima za levoruke, koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

Neki događaji koji su se zaista desili 1. aprila često su prihvatani s nevericom. Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom Republike. Do danas mnogi ne veruju da je to stvarni praznik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs