5. maj

Danas je Međunarodni dan babica: Slavimo jednu od najlepših i najhumanijih profesija!

Međunarodni dan babica se obeležava kako bi se istakao značaj ove profesije za svaku porodicu u svetu
Vesti
11:32h Autor:
Danas je Međunarodni dan babica: Slavimo jednu od najlepših i najhumanijih profesija!
Foto: Thinkstock

Međunarodni dan babica je podrška babicama sveta da slave babičanstvo kao profesiju. Babice pomažu izgradnju zdrave porodice – u rukama babica je ključ za budućnost.

Prema podacima WHO, svakog minuta širom sveta 380 žena začne, 190 žena suočeno je sa neplaniranom i neželjenom trudnoćom, 110 žena doživi iskustvo komplikacija u trudnoći, 40 žena uradi rizičan abortus, 1 žena umre, a za babice se kaže da su one srce i nauka rađanja.

Babice su veoma važan deo svakog porođaja.

"Svakog dana gledam svoje ruke, znam da mogu i da ću ih koristiti na najbolji način za zdravu trudnoću, bezbedno rađanje, podršku žene prema ženi, žene prema porodici, žene prema zajednici. Širom sveta babice pomažu da se izgradi bolje zdravlje, ojača struktura porodice i zajednice", kaže babica Katherine Goulliat sa Haitija.

Profesija babica je marginalizovana u našoj zemlji. Samo 32 babice rade na 100.000 stanovnika, što je daleko ispod potrebnog broja kako bi mogle da preuzmu uloge koje se zahtevaju od njih radi ostvarivanja Milenijumskih razvojnih ciljeva u našoj zemlji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs