Zaboravi i kreni iz početka

Danas je dan praštanja: Veoma je bitno da pružite ruku prijateljstva vašem neprijatelju!

Kada oprostite, videćete kako vam život kreće mirnijim i lepšim tokom
Vesti
01:42h Autor:
Danas je dan praštanja: Veoma je bitno da pružite ruku prijateljstva vašem neprijatelju!
Foto: Profimedia

Predanje koje je ostalo iza života Svetog mučenika Nikifora jedno je od najlepših priča o stradanju zbog onoga što je ispravno i ljubavi prema Bogu i Hristu.

Legenda glasi ovako: U Antiohiji su živela dva prisna prijatelja - učeni sveštenik Saprikije i običan, prost građanin Nikifor. Ipak, nakon nekog vremena, oni su se posvađali i njihovo prijateljstvo preraslo je u veliku mržnju.

Bogobojažljivi Nikifor pokušavaše više puta da se pomiri sa sveštenikom, no ovaj to nikako ne htede. Tada nastupi progon hrišćana i Saprikije beše osuđen na smrt. Nikifor je molio prijatelja da mu makar na samrti oprosti, ali sveštenih ostade neumoljiv.

Predanje kaže da su Nikiforove molbe dirnule i samog Boga i da ga je sveštenikova oholost strašno razljutila. Ovo je bilo uvećano činjenicom da se Saprikije pred dželatima odrekao Hrista i, kako bi spasao svoj život, počeo da se klanja idolima.

Vladika Nikolaj Velimirović: 9 načina da oprostite drugima i izlečite sebe!

<\/div>

Prema priči, Nikifor je bio toliko užasnut postupkom svog prijatelja da je na sve načine pokušao da da vrati pravoj veri, a kada je ovaj, zaslepljen mržnjom, i poslednji put odbio pomoć, Nikifor je dželatima rekao: "I ja sam hrišćanin, posecite mene mesto Saprikija!"

Ovo je javljeno sudiji i Saprikije je pušten, a Nikifor posečen. Bilo je to u 3. veku, za vreme cara Galijena. Sveti mučenik Nikifor zaštitnik je svih onih koji nepravedno stradaju kao i onih koji su spremni da zbog prijatelja i pravde "ruku u vatru stave".

Veruje se da je ovo dan kada se posvađani mire i počinju ispočetka svoje prijateljstvo. Zato, oprostite danas i onima koji su vam učinili nepravdu. Pružite im ruku pomirenja i zaboravite sve ono loše što se među vama dogodilo. Videćete, život će vam nakon toga biti lepši i ispunjeniji.

Najteži teret koji čovek nosi: Kako oprostiti sebi?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs