Obavezno

Danas će svaka žena otići u crkvu i izgovoriti ovu molitvu: Božja milosnica moli za nas!

Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići
Vesti
01:08h Autor:
Danas će svaka žena otići u crkvu i izgovoriti ovu molitvu: Božja milosnica moli za nas!
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetoj Haritini, ranohrišćanskoj mučenici i svetiteljki iz 3. veka.

Bila je siroče, a u detinjstvu ju je usvojio izvesni Klaudije, ugledni čovek i hrišćanin koji ju je od malena vaspitao u toj veri. Legenda kaže da je Haritina bila smerna, poslušna i ćutljiva devojka koja je još u ranoj mladosti rešila da postane Hristova nevesta.

Negde u to vreme car Dioklecijan je naredio veliki progon hrišćana u kome je i Haritina, iako veoma mlada, uhapšena i izvedena pred sudiju. Nakon što je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, Haritina je strašno mučena - ošišali su joj kosu i po glavi posuli žar, a zatim vezali za točak koji su dželati okretali. Međutim, devojka je ostala živa, pa je sudija naredio da se baci u more.

Simbol potpune privrženosti veri: Evo šta znači reč Amin!

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Na veliko čuđenje svih, Haritina je iz vode izašla nepovređena, ali ovo nije bio kraj njenih muka. Pakosni sudija, videvši svetiteljku živu, posla na nju grupu mladića kako bi je obeščastili i tako joj poljuljali veru u Boga. Predanje kaže da je tada, videvši da ne može da se spase, Haritina klekla i pomolila se i nakon toga umrla pre nego što ju je ijedan od napasnika i dotakao.

Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje.

Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

"Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše."

Zamislite želju i ovaj manastir će vam je ispuniti: Svetsko čudo u srcu Srbije! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs