25. april

Dan pingvina: Najneverovatnija živa stvorenja na zemlji!

Pingvine je veoma lako razlikovati od svih ostalih ptica, izvrsno su se prilagodili životu u moru, kao i ekstremno hladnim područjima zemlje
Vesti
17:44h Autor:
Dan pingvina: Najneverovatnija živa stvorenja na zemlji!
Foto: Thinkstock

Sa približno 20 živih vrsta, pingvini se nalaze među najneverovatnijim živim stvorenjima na zemlji, a kako bi se proširila svest o tim zanimljivim životinjama, današnji dan je proglašen Danom pingvina.

Reč je o pticama koje žive u predelima Antarktika i koje ne mogu da lete, ali koje plivaju bolje od mnogih riba i životinja u okeanima.

Pingvine je veoma lako razlikovati od svih ostalih ptica, izvrsno su se prilagodili životu u moru, kao i ekstremno hladnim područjima zemlje.

Vrlo su popularni kod ljudi, uglavnom zbog svog uspravnog i gegajućeg načina hoda. Takođe, ljudi ih vole zbog toga što ih se te ptice ne boje, verovatno zato što nema čoveka u predelima u kojima žive, za razliku od većine drugih vrsta.

Reklama koja će vas rasplakati: Za dva dana skoro 7 miliona pregleda! (VIDEO)

Pravi životni prostor pingvina je otvoreno more, čemu su izvanredno prilagođeni. Na kopno dolaze samo da bi se gnezdili, tu žive na stenovitim obalama južnih kontinenata, hladnim šumama umerenih područja, peščanim plažama, područijima ohlađene lave na kojima gotovo uopšte nema vegetacije i na ledu Antarktika.

Dok tropske vrste ostaju na svom području, druge vrste odlaze i više stotina kilometara daleko od okeana kako bi došle u područja gde legu mladunce.

Takođe, poznato je da su pingvini i česta inspiracija za crtane filmove, pa je snimljeno više filmova na temu tih ptica.

Najstariji Australijanac (109) plete džempere pingvinima: Dobro se dobrim vraća! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs