Spomen park Šumarice

Da se ne zaboravi: Održan veliki školski čas i pomen streljanim đacima u Kragujevcu (FOTO)

Manifestacijom Veliki školski čas, koja se održava od 1971. godine, Kragujevac i Srbija svake godine svetu šalju poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila
Vesti
05:58h Autor:
Da se ne zaboravi: Održan veliki školski čas i pomen streljanim đacima u Kragujevcu (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter / Jovanajovi5

U Spomen parku Šumarice danas je služen moleban i održana komorativna mirovna manifestacija "Veliki školski čas" u znak sećanja na 21. oktobar 1941. kada je u tom gradu streljano više hiljada građana.

Osim političkih zvaničnika, ambasadora Nemačke, Francuske, Slovačke, BiH, Crne Gore, Kine i Palestine, kao i predstavnika ambasada Ruske Federacije, Izraela, Belorusije i Rumunije, vence su tradicionalno ispred Spomenika položil i predstavnici Prve kragujevačke gimanzije, Gradske uprave, verskih zajednica, kao i boračkih udruženja.

Obeleževanju sećanja na masovno streljanje civila prisustvovali su i naslednici ubijenih, kao i veliki broj đaka i građana Kragujevca.

Manifestacijom "Veliki školski čas", koja se održava od 1971. godine, Kragujevac i Srbija svake godine svetu šalju poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila. Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore je da je ubijeno 2.792 građanina, jer za toliko osoba raspolažu ličnim podacima - ko su, gde su i kada rođeni, čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama sa partizanskim i četničkim jednicama 1. oktobra na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika. Tim streljanjem dosledno je primenjena naredba tadašnjeg generala Franca Bema od 10. oktobra 1941. godine, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs