Pravoslavna crkva slavi

Beograd obeležio Spasovdan: Litija povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg (FOTO)

Prvo stajanje bilo je kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, dok je treće i poslednje stajanje u dvorištu Vaznesenjske crkve
Vesti
17:18h Autor:
Beograd obeležio Spasovdan: Litija povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg (FOTO)
Foto: Beta

Litija povodom Spasovdana, slave grada Beograda, krenula je u 11.30 iz Vaznesenjske crkve ulicama Beograda.

Spasovdanska litija na čijem čelu je bio Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda iz 1938. godine, krenula je iz Ulice admirala Geprata, do Kneza Miloša, Kralja Milana, Knez Mihailovom, Pariskom ulicom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije do Vaznesenjske crkve i Admirala Geprata.

Prvo stajanje bilo je kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, dok je treće i poslednje stajanje u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Litiji je prethodila liturgija u Vaznesenjskoj crkvi koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Vaznesenje Gospodnje, slava Beograda: Običaji koje treba poštovati na Spasovdan!

Foto: Beta
Foto: Beta

Liturgiji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević, koji je ovogodišnji domaćin slave i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Današnji način proslave gradske slave uobličen je 1862. godine, a pošto nije slavljena od 1946. godine, obnovljena je 1992. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs