Svečano

Beograd: Na Vračaru otkriven spomenik Milutinu Milankoviću

Bronzana statua od danas krasi istoimeni park
Vesti
10:02h Autor:
Beograd: Na Vračaru otkriven spomenik Milutinu Milankoviću
Foto: Wikipedia

Spomenik srpskom naučniku Milutinu Milankoviću otkriven je danas u istoimenom parku na Vračaru u Beogradu, saopšteno je danas.

Bronzanu statuu na kamenom potstamentu su otkrili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Beograda Goran Vesić i predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović.

"Zaista sam srećan što srpski naučnik svetskog glasa, naš najcitiraniji naučnik, konačno dobija spomenik i što smo na neki način odužili dug kakav kao društvo imamo prema Milutinu Milankoviću koji nismo do sada odužili. Naravno da će ostati nešto za generacije koje ostaju iza nas jer Milanković svojim delom i time šta ja uradio za naše društvo i nauku zaslužuje mnogo više od ovog spomenika", rekao je Vesić.

Ministar Vukosavljević je naveo da su se podizanjem tog spomen-obeležja Grad Beograd, država Srbija i srpski narod na neki način odužili.

"Ovo je jedan mali kamenčić u mozaiku onoga što srpski narod duguje ovom velikom čoveku, naučniku i rodoljubu. Živeo je u burnim vremenima kada je pokazao svoju visoku etičku svest. U svemu što je radio bio je ispred svog vremena", rekao je Vukosavljević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs