Izbegnite šoping ludnicu

Kupovina u zadnji čas: Ostavite nešto i za posle praznika, biće jeftinije!

Ukoliko vas već hvata panika jer niste kuili sve što ste planirali do Nove godine, razmilsite da li vam je sve to baš neophodno i sačekajte par dana. Pazarićete na miru i jeftinije
Vesti
08:40h Autor:
Kupovina u zadnji čas: Ostavite nešto i za posle praznika, biće jeftinije!
Foto: Shutterstock

Do dočeka Nove godina ostalo je još svega nekoliko sati, a vas hvata panika jer je spisak stvari koje niste stigli da kupite sve duži. Ne brinite, niste jedini koji su ostavili sve za poslednji čas, a o tome svedoče i tradicionalne gužve i zakrčenja u saobraćaju svakog 31. decembra i to širom sveta.

Ipak, razmislite da li vam je zaista neophodno da baš danas kupite sve što ste naumili i možda ostanete zarobljeni u redu na kasi još dragocenih sat vremena uoči dočeka. Takođe, sigurno ne želite da ispraznite novčanik potpuno i novu godinu započnete bez dinara, a statistike pokazuju da, bez obzira na nepregledne redove i šoping groznicu, ove godine svi praznuju skromnije.

Opšta kriza

Iako se to ne bi reklo po gužvi u prodavnicama i šoping centrima, pazari trgovaca su ove godine manji u odnosu na decembar prošle godine. Stoga se ne nervirajte jer niste mogli da priuštite sebi i dragim ljudima baš sve što ste planirali jer niste usamljeni u tome. Ankete su pokazale da ljudi pazare ono što je neophodno, uglavnom za prazničnu trpezu, a pokloni su sve simboličniji. I kada je reč o odevnim kombinacijama, najviše su se prodavali komadi koji su za više namena, odnosno oni koji se uz nešto drugačiji nakit i druge detalje mogu nositi i tokom cele godine.

Sniženja posle praznika

Razumemo da je 31. decembar poslednji dan u godini, ali ne i poslednji dan za kupovinu. Sve je više radnji koje rade i 1. januara, što je trend poslednjih godina, kako onih malih tako i dežurnih marketa, pa čak i pijaca. Trgovački trend koji bojažljivo dolazi i na naše tržište jeste i da su sniženja posle Nove godine veća od onih uoči praznika. Tako da, ukoliko danas planirate da kupite nešto bez čega realno doček može da prođe, ostavite to za početak januara. Moći ćete na miru da razgledate po radnji bez gužve, probate bez redova na garderobi i još se možda dodatno obradujete ceni.

Ukoliko sre planirali da kupite neki kućni aparat ili nešto od bele tehnike, i to bi trebalo ostaviti za posle praznika jer se na neke grupe proizvoda ukida carina. Načelnica sektora za carinsku politiku Ministarstva finansija Nadica Pantović izjavila je danas da se ukidanjem carine na proizvode iz Evropske unije može očekivati pojeftinjenje tih proizvoda za jedan do šest odsto

"Carina se ukida na "belu" i "crnu" tehniku, PVC stolariju, keramiku, opeku, kućne aparate, mašine za poljoprivredu i neke vrste vozila, za koje se do sada naplaćivala carina od jedan do šest odsto", objasnila je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs