tužna vest

Nekada se ljubav dokazivala izgradnjom velelepnih spomenika svojim ženama: Današnja Vlada Indije želi da sruši Tadž Mahal

Više od dvadeset godina bilo je potrebno da se izgradi Tadž Mahal – spomenik čovekove ljubavi prema ženi. Gradilo ga je preko dvadeset hiljada ljudi, 24 sata dnevno

Vesti
Autor:
Nekada se ljubav dokazivala izgradnjom velelepnih spomenika svojim ženama: Današnja Vlada Indije želi da sruši Tadž Mahal
Foto: Profimedia

Vrhovni sud Indije naredio je vladi indijske države Utar Pradeš da ili sruši mauzolej Tadž Mahal ili ga obnovi, piše Ekonomist.

Kako navodi, zadivljujući mauzolej od mermera u gradu Agra, na severu Indije, bori se s modernim neprijateljima: toksičnim vazduhom i prljavom vodom.

Katastrofalni požari u Grčkoj: Vanredno stanje u Atini, vlasti mole za pomoć (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Eksterijer mauzoleja iz 17. veka, čiju je izgradnju Šah Dzahan naredio za svoju najdražu ženu Ardžumand Bano Negum, poznatijom kao Mumtaz Mahal, nekada je bio čisto bele boje.

To se promenilo - zidovi Tadž Mahala sada su, delimično, ako ne i u celini, različitih nijansi žute, braonkasto crne i zelene boje.

Prvi znaci da nešto nije u redu pojavili su se još 1938. godine, kada je indijska vlada formirala komitet kako bi rešila problem postepenog potamljivanja spomenika.

foto: Profimedia

Prema navodima Svetske zdavstvene organizacije, Agra je na osmom mestu najzagađenijih gradova na svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs