25 godina zaredom

U Beogradu obeležen Svetski dan prava deteta

Na decu treba da mislimo svakog dana, ne samo 20. novembra

Vesti
Autor:
U Beogradu obeležen Svetski dan prava deteta
Foto: Profimedia

Međunarodni dan prava deteta obeležen je juče u Dečjem kulturnom centru izvođenjem programa Deca su ukras sveta.

"Skupština grada se ozbiljno odnosi prema deci i smatramo da društvo koje ne brine o deci ne može da se smatra razvijenim društvom. Trudićemo se da posebno posvetimo pažnju na prava dece, ali i prava najstarijih", istakao je Goran Vesić.

Članica Gradskog veća Tanja Popović je navela da Grad Beograd svakoga dana misli na decu, a ne samo 20. novembra.

Dirigent i osnivač Dečjeg hora Čarolija Leontina Vukomanović izrazila je zadovoljstvo što je Dečji kulturni centar organizovao ovu proslavu i kako je navela, na pravi način obeležio Međunarodni dan prava deteta.

"Suočavamo se svakodnevno sa brojnim vestima o tome da su dečja prava ugrožena. Naš cilj je da lepim stvarima skrenemo pažnju na to šta je detinjstvo, da su deca aktivni učesnici u našem društvu, da stvaraju, kreiraju, i da među njima nema razlike. Ne našoj priredbi smo pokazali da je potpuno jednako gledati na sceni decu oštećenog sluha, decu sa smetnjama u razvoju, kao i decu koja se aktivno bave muzikom ili plesom", naglasila je Leontina.

Program je vodio Minja Subota, a učestvovala su deca iz Baletskog studija i hora Dečjeg kulturnog centra, Hora Čarolija i Škole za decu sa oštećenim sluhom Stefan Dečanski. Osim njih, nastupali su i vokalni solisti, pobednici festivala Deca kompozitori, koji organizuje Dečji kulturni centar već 19 godina.

Međunarodni dan prava deteta obeležava se 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta i to stihovima poznatog srpskog pisca za decu Ljubivoja Ršumovića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs