Skupština odlučila

Usvojen zakon o dualnom obrazovanju: Od školske 2019/2020 godine

Model dualnog obrazovanja, koji podrazumeva učenje kroz rad, primenjivaće se za obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno četiri godine, kao deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja

Vesti
Autor:
Usvojen zakon o dualnom obrazovanju: Od školske 2019/2020 godine
Foto: Shutterstock

Model dualnog obrazovanja biće uveden u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca, utvrđeno je Zakonom o dualnom obrazovanju koji je danas usvojila Skupština Srbije, a koji će početi da se primenjuje počev od školske 2019/2020.

Model dualnog obrazovanja, koji podrazumeva učenje kroz rad, primenjivaće se za obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno četiri godine, kao deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja.

Lokalne samuoprave će ubuduće utvrđivati ekonomsku cenu predškolskog programa i visinu svog učešća u troškovima, i to u rasponu do 80 odsto od ekonomske cene po detetu, utvrđeno je izmenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koje je danas usvojila Skupština Srbije.

To rešenje je precizirano radi usklađivanja sa nedavno usvojenim novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ministri prosvete i zdravlja ubuduće će propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, utvrđeno je izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Uređivanje bližih uslova je, kako se navodi, potrebno radi unapređivanja i

poboljšanja ishrane učenika, kao i ispunjavanja kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju orgaizacije ishrane učenika u osnovnoj školi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs