Pravislavni praznik

Sveta Jefimija, devica neverovatne lepote i strašne sudbine: Šta žene treba da urade na današnji dan!

Nuđeno joj je da postane ljubavnica sudije u zamenu za živote svojih roditelja i ostalih hrišćana, ali je lepa Jefimija sve ponude odbila

Vesti
Autor:
Sveta Jefimija, devica neverovatne lepote i strašne sudbine: Šta žene treba da urade na današnji dan!
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju Svete velikomučenice Jefimije, po legendi device neverovatne lepote koja je živela i postradala početkom 4. veka.

Sveta velikomučenica Jefimija bila je rodom iz Halkidona i od malena je bila odgajana kao hrišćanka, bez obzira na to što je bila okružena mnogobožcima. Nakon što je naišao paganski praznik koji je podrazumevao prinošenje žrtava idolima, prema priči, 49 hrišćana iz mesta, uključujući i porodicu Svete Jefimije sklonilo se kako to ne bi gledalo, ali se njihov čin protumačio kao izdaja i oni su izvedeni pred sudiju. Kada ih sudija upita zašto se ne pokoravaju zapovesti carskoj, oni odgovoriše: I carskoj i tvojoj zapovesti treba se povinovati, ako nije suprotna nebeskome Bogu; ako li je suprotna Bogu, ne samo ne treba joj se povinovati nego joj se treba i protiviti.

Tada ih udaraše na razne muke, i to kroz 19 dana, iz dana u dan. Dvadesetoga dana sudija, po legendi, odvoji Jefimiju od ostalih i poče joj laskati zbog njene lepote, da bi je pridobio za sebe. Nuđeno joj je da postane njegova ljubavnica u zamenu za živote svojih roditelja i ostalih hrišćana, ali kako sve laskanje prođoše uzaludno, sudija naredi mučenje device.

O ovome postoji jako živopisno predanje - Mučiše je prvo na točku, no anđeo Božji javi se i izlomi točak. Potom je baciše u peć ognjenu, no Božjom silom bi sačuvana. Videvši to dva vojnika - Viktor i Sosten, poverovaše u Hrista, zbog čega su bačeni zverovima. Potom Jefimija bi bačena u rov, napunjen vodom, ali ona prekrsti vodu, kad uđe u rov, i osta nepovređena.

Od ovih reči se tresu i sami đavoli: Molitva koja spašava kad se nađete u nevolji! (VIDEO)

Najzad, izvedena je pred divlje zveri kada se, kaže predanje, blagodarnošću pomoli Bogu, i predade duh svoj. Postradala je 304. godine i, zbog svoje volje, čestitosti i snage da izađe na kraj i sa najvećim nevoljama danas se smatra zaštitnicom devica. Njena molitva glasi: Ovčica Tvoja Isuse, Jefimija, zove silnim glasom: Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Na ovaj dan se po tradiciji sve mlade devojke podsećaju zašto bi trebalo da ostanu device, a kao primer se navodi upravo Jefimija, koja nije poklekla ni pod najvećim mukama. Takođe, prema srpskom običajnom kalendaru na današnji dan treba početi sa spremanjem zimnice. Veruje se i da oni koji nemaju posao mogu danas da počnu sa potragom. Trebalo bi da iskoriste svaku priliku da obezbede sirovine ili da dobiju neku novčanu pozajmicu.

Kad zlo snađe vas i vašu porodicu: Najkraća molitva na svetu može i planine da pomeri!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs