Žena ratnik

Milunka Savić na listi najvećih žena boraca u svetu: Srpkinja neponovljive hrabrosti!

Tokom službe bila je ranjena devet puta, ali to je nije usporilo i obeshrabrilo
Vesti
10:26h Autor:
Milunka Savić na listi najvećih žena boraca u svetu: Srpkinja neponovljive hrabrosti!
Foto: Wikipedia

Srpska heroina iz Prvog svetskog rata, Milunka Savić, našla se na listi deset najvećih žena koje su se borile u nekom od ratova! Listu je sastavio čuveni američki sajt "Listverse".

Milunka Savić je najodlikovanija žena vojnik svih vremena.

Borila se u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Tokom službe bila je ranjena devet puta, ali to je nije usporilo.

Jelena Šaulić, žena heroj neopisive lepote: Durmitor pamti junaštvo ove Srpkinje! (FOTO)

Kada je njen brat 1912. godine dobio poziv da ratuje za Srbiju, ona je otišla umesto njega pod imenom Milun Savić.Zbog svoje hrabrosti na bojnom polju, nije bila kažnjena kada je otkriveno da je žensko posle povrede zadobijene od granate.

Komandir joj je predložio da bude prebačena u bolnicu, ali ona je odbila. Samo je kratko rekla: Sačekaću. Tu je ostala sve dok komandir nije popustio i vratio je u pešadiju.

"Njeni borbeni podvizi nastavljeni su u Prvom svetskom ratu, a za herojstvo dobila je odlikovanja od Francuske, Rusije i Britanije", piše Listverse.

Žena ratnik još od detinjstva: Druga strana života kraljice Elizabete II! (FOTO)

Zanimljivo je da je pre samo nekoliko dana američki roker Alis Kuper odao priznanje Milunki Savić na svom Fejsbuk profilu.

"Milunka Savić pristupila je srpskoj vojsci pretvarajući se da je muškarac. Borila se u Prvom svetskom ratu, a tokom službe bila je ranjena devet puta. Takođe, sama je zarobila 23 bugarska vojnika", stoji u opisu fotografije koju je postavio.

Osim Milunke Savić, na listi sajta Listverse našle su još: Margaret Kohran Korbin (Rat za nezavisnost u SAD), Manuela Pedrasa (Oslobađanje Buenos Ajresa), Lidija Litvjak (Drugi svetski rat), Nives Fernandez (Drugi svetski rat), Jevdokija Zavalij (Drugi svetski rat), Li En Hester (Rat u Iraku), Laura Nikolson (Rat u Avganistanu), Stejsi Pirsol (Rat u Iraku) i Lori Hil (Rat u Iraku).

Milunka Savić umrla je u 84. godini, 5. oktobra 1973. godine. Sahranjena je na Novom groblju.

Brutalno ubijena u 36. godini: Priča o ženi koja je htela da promeni svet na bolje! (FOTO, VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs