Praktični saveti

Očekuju se gužve za Uskrs: Krenite na put dan ranije!

Zbog toga što u isto vreme slave i katolici i pravoslavci očekuju se gužve na granicama, a preporuka je da se pomeri vreme polaska i izbegne špic
Vesti
07:04h Autor:
Očekuju se gužve za Uskrs: Krenite na put dan ranije!
Foto: Thinkstock

Tokom predstojećih uskršnjih praznika očekuju se ogromne gužve na granicama i naplatnim rampama, pa vozačima koji dolaze u Srbiju ne preostaje ništa drugo nego da budu strpljivi!

Gužvama će još više doprineti i činjenica da se ove godine u isto vreme slave katolički i pravoslavni Uskrs, pa će većina gastarbajtera u isto vreme krenuti put Balkana, piše Kurir.rs.

Naši sagovornici savetuju da se na put pođe odmoran, naspavan, bez alkohola u krvi ili ostalih nedozvoljenih supstanci, opušteno i koncentrisano na saobraćajne propise i prilagođavanje uslovima na putu.

Sati čekanja

Budući da na granicama može biti višesatnog čekanja, potrebno je da obezbedite dovoljno vode i hrane. Ne zaboravite da prethodno napunite rezervoar, a ukoliko putujete s decom, bilo bi dobro da imate klimu u automobilu kako biste izbegli nervozu najmlađih.

Ipak, da biste izbegli najveće gužve, u AMSS savetuju da na put, ukoliko ste u mogućnosti, krenete dan ranije ili dan kasnije.

"Gužve se neće moći izbeći u potpunosti, ali krenuti dan ranije ili dan kasnije u odnosu na petak i nedelju svakako je dobar savet većini", navode u AMSS i preporučuju da vozači obezbede i uređaj za elektronsku naplatu putarina, sa kojim se naplatna rampa prolazi bez čekanja.

Proverite kola pre puta

Kada je reč o vozilu, u AMSS kažu da je posle zime potrebno prekontrolisati njegovu tehničku ispravnost:- Posebno obratite pažnju na stanje trapa i upravljački sistem, jer lako može da se desi da je on u lošijem stanju od česte vožnje u zimskim uslovima po udarnim rupama na kolovozu. Obavezno u servisu prekontrolišite i kočioni sistem, kao i rad motora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs