Zdravstveni turizam

U Srbiji estetska hirurgija daleko jeftinija nego u Evropi!

Uvećanje grudi u Srbiji može da se uradi za 2.500 ili 3.000 evra, dok u Švajcarskoj za tu uslugu mora da se izdvoji oko osam-devet hiljada
Vesti
02:26h Autor:
U Srbiji estetska hirurgija daleko jeftinija nego u Evropi!
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Niska cena i stručnost naših lekara i stomatologa su aduti Srbije da postane centar zdravstvenog turizma. Ugradnja silikona u Srbiji je 6.000 evra jeftinija nego u Švajcarskoj.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da će u narednim danima biti raspisan konkurs za odabir privatnih stomatoloških ordinacija i ordinacija za estetsku hirurgiju koje će se baviti zdravstvenim turizmom.

Presudno za popularnost zubnog turizma u Evropi su stručnost, cene usluga, koje su sa uračunatim troškovima puta, smeštaja i boravka nekoliko puta niže nego u zemljama iz kojih pacijenti dolaze.

Osim što imamo stručan kadar i bolnice po veoma pristupačnim cenama za strane goste, u Srbiji postoje brojne banje, kao i 350 izvora tople mineralne vode koja može pomoći pacijentima da se oporave posle lečenja. Osim zdravlja pacijenata, koje je na prvom mestu, zdravstveni turizam mogao bi tako da pospeši i ekonomski rast zemlje.

Prof. dr Miodrag Colić, specijalista opšte hirurgije, kaže za Blic da Srbija ima isti kvalitet kao i zemlje zapadne Evrope, s tim da su naše usluge mnogo povoljnije u odnosu na cene u Švajcarskoj i Nemačkoj.

Iako koristimo iste materijale, naše usluge su dosta pristupačnije. Na primer, uvećanje grudi u Srbiji može da se uradi za 2.500 ili 3.000 evra, dok u Švajcarskoj za tu uslugu mora da se izdvoji oko osam-devet hiljada, rekao je dr Colić.

Prema rečima dr Colića, u Srbiju dolaze uglavnom mladi ljudi sa željom za povećanjem grudi, polnih organa, ali i radi liposukcije.

Osim estetske hirurgije, poznato je da strani državljani dolaze u Srbiju i zarad stomatoloških usluga. Takva praksa i ne čudi ako se uzme u obzir da je beljenje zuba u Srbiji od 200 do 270, dok je u Engleskoj 2.000 funti.

Stomatolog Jovana Jovanović Rančić objasnila je za Blic da su naše usluge dosta jeftinije, a jednakog su kvaliteta kao bilo gde. Strani državljani uglavnom traže hirurške intervencije. U Švajcarskoj lečenje živca jednog zuba košta oko 1.500 franaka, dok je kod nas od 50 do 100 evra, kaže dr Rančić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs