Pogledajte

Slavlje u Velikoj Britaniji: Danas se obeležava 90. rođendan kraljice Elizabete! (FOTO)

Njeno Veličanstvo je simbol snage i jedinstva Velike Britanije i Komonvelta, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron
Vesti
10:34h Autor:
Slavlje u Velikoj Britaniji: Danas se obeležava 90. rođendan kraljice Elizabete! (FOTO)
Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta Druga, monarh s najdužim vladarskim stažom u britanskoj istoriji, obeležiće danas u Vindzorskom dvorcu 90. rodjendan.

Širom Velike Britanije mogu se videti dečja kolica ukrašena kraljičinim likom, zastavice i kraljičini portreti u izlozima, a u Vindzoru već nekoliko dana vlada uzbudljiva atmosfera, prenele su svetske agencije.

Iako nije planirana pompezna proslava, sa londonskog Tauera i iz Hajd parku odjeknuće počasna topovska paljba, a zgrada Parlamenta biće osvetljena u bojama britanske zastave.

Rođendan britanske kraljice obeležava se dva puta svake godine, prvo na sam dan rođenja, 21. aprila, i drugi put, zvanično, u junu, kada su veće šanse da vreme bude sunčano i suvo za paradu.

Kejt Midlton prkosi kraljici: Vojvotkinja prekršila Elizabetinu zabranu! (FOTO)

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Današnje obeležavanje rođendana smatra se generalnom probom za zvaničnu proslavu s brojnim ceremonijama planiranim početkom juna. Time se takođe otvara rođendanska sezona koja će trajati punih šest nedelja, da bi se završila stotinama velikih i malih proslava.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Popularnost kraljice i kraljevske porodice bila je na najnižem nivou u vreme smrti princeze Dajane 1997, ali se njihova popularnost vratila s venčanjem princa Vilijama i Kejt Midlton i rođenjem njihovo dvoje dece, princa Džordža, sada trećeg u redu za tron, i princeze Šarlot.

Kako je Dajana slomila kraljičino srce: Spletke na dvoru, Elizabetino najveće razočaranje! (FOTO)

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski premijer Dejvid Kameron odaće počast kraljici na višečasovnoj sednici Parlamenta posvećenoj proslavi njenog rodjendana.

"Njeno Veličanstvo je simbol snage i jedinstva Velike Britanije i Komonvelta", rekao je Kameron.

Puni 90 godina, zdrava i vitalna kao u 20-im: Tajna dugovečnosti kraljice Elizabete!

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs