Alarmantno

Stručnjaci upozoravaju: 99 odsto dece pije previše mleka!

Stručnjaci upozoravaju da je ishrana u najranijim godinama izuzetno bitna i da određuje kakvo će zdravlje biti u budućnosti
Vesti
17:38h Autor:
Stručnjaci upozoravaju: 99 odsto dece pije previše mleka!
Foto: Thinkstock

Zapanjujućih 99,9 procenata mališana, uzrasta ispod dve godine, unosi u svoj organizam previše proteina, gotovo tri puta više nego što je potrebno, pokazuje najveća do sada rađena studija o dečjoj ishrani, prenosi Yumama.com.

Takođe, dve trećine dece, starosti do dve godine, unosi više kalorija od preporučene doze, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.

Stručnjaci upozoravaju da je ishrana u najranijim godinama izuzetno bitna i da određuje kakvo će zdravlje biti u budućnosti. Ukoliko je osoba bila gojazna u detinjstvu, velika je verovatnoća da će biti i kada odraste. Petina dece ima prekomernu težinu do sedme godine, a trećina njih do završetka osnovne škole.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta Oksford i Brisel smatraju da je unos proteina toliko visok pre svega zato što roditelji deci daju previše mleka, jogurta i drugih mlečnih proizvoda.

Oni ističu da detetu, kada pređe na čvrstu ishranu, ne bi trebalo davati previše kravljeg mleka ili mlečne formule. Britanski Nacionalni zavod za zdravlje savetuje da najmlađima ne bi trebalo davati više od 600ml mleka dnevno.

U studiji, koja je objavljena u Britanskom žurnalu ishrane, učestvovalo je 2,336 mališana.

Pedijatar napravio pometnju: U zemlji gde su deca ženski posao ničeg svetlog nema u budućnosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs