Praznik

Zbog ovoga smo obožavali Dan Republike: 5 razloga koje sigurno niste zaboravili!

Dan Republike je bio veći praznik od Nove Godine, svi su nedeljama u napred znali gde će biti
Vesti
04:22h Autor:
Zbog ovoga smo obožavali Dan Republike: 5 razloga koje sigurno niste zaboravili!
Foto: Wikipedia

Dan Republike je bio praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra. Tog datuma održano je zasedanje AVNOJ-a na kojem su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije, a na isti datum 1945. godine održana je ustavotvorna skupština FNRJ.

Svake godine slavio se ludo i nezaboravno, a svi su ga jedva čekali zbog pet razloga:

Svinjokolj

Dan Republike za radničku je klasu bio porodični praznik, dok su ga oni sa sela koristili za svinjokolj. Na pitanje "Šta će da rade za Dan Republike?" znalo se da su jedini mogući odgovori bili "presuditi" jagnjetu ili prasetu.

Mali godišnji odmor

Ovaj je dan bio neradni dan, a uglavnom su uz njega dobivalo i dva slobodna dana koje bi se spojilo s vikendom. Jugoslaveni su već početkom novembra znali da će za nekoliko nedelja imati mali godišnji odmor.

Sećate se kad smo jeli 'leba i masti, a popara bila poslastica: Priča koja budi osmeh!

Nova godina je za Dan Republike bila sporedan praznik

Dan Republike bio je važniji praznik od Nove godine, proslava se pripremala danima, a svi su ga na neki način obilježavali.

Partizanski filmovi

Na Prvom programu iz godine u godinu emitovali su se partizanski filmovi, dok su na drugom bili spletovi kola i plesova naroda i narodnosti.

Titovi pioniri

Tog su dana prvašići postajali Titovi pioniri. U školama su polagali zakletve tokom školskih priredbi, uz čitanje sastava na temu "Zašto volim druga Tita". Svaki pionir iz škole je odlazio sa plavom kapom, crvenom maramom i crvenom pionirskom knjižicom.

Jugo: Najjeftiniji automobil koji smo voleli, u Americi postao predmet šale! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs